Kruimelpad

Het Europees burgerinitiatief: U bepaalt de agenda!

30-03-2012

Het Europees burgerinitiatief: U bepaalt de agenda!

Vanaf zondag 1 april 2012 kunnen één miljoen burgers uit heel Europa zich verenigen rond een vraag die ze belangrijk achten en de Commissie verzoeken te handelen.
Het voorgestelde burgerinitiatief moet ingediend worden door een burgercomité bestaande uit minstens zeven EU-burgers die minstens zeven EU-landen vertegenwoordigen. Het is mogelijk op elk gebied waarvoor de Europese Commissie bevoegd is om een wetgevingsvoorstel te doen zoals milieu, landbouw, transport of volksgezondheid. Het mag niet duidelijk beledigend, lichtzinnig of provocerend zijn en ook niet indruisen tegen de Europese waarden.
Zodra de registratie bevestigd is, beschikken de organisatoren over één jaar om steunbetuigingen in te zamelen in minstens zeven EU-landen en aan duidelijke voorwaarden.
De Commissie beschikt dan over drie maanden om het initiatief te bestuderen en te beslissen welk gevolg hieraan te geven. De organisatoren krijgen de kans om hun burgerinitiatief te presenteren op een openbare hoorzitting van het Europees Parlement. Vervolgens zet de Commissie in een mededeling uiteen welk besluit ze heeft genomen.

  Help ons verbeteren

  Gevonden wat u zocht?
  JaNee

  Wat zocht u?

  Heeft u nog opmerkingen?

  Verwante links