Kruimelpad

E-mail deze paginaE-mail deze paginaPrintPrint

Banden smeden tussen buurlanden

Economische succesverhalen steunen vaak op partnerschappen en uitwisseling van ervaring en ideeën over de grenzen van de regio's heen. Daarom voorziet het EFRO in een budget van 194 miljoen euro om Belgische regio's aan te moedigen om in het kader van een aantal programma's met aangrenzende regio's samen te werken.

Programma "Euregio Maas-Rijn"

Deelnemers: de provincies Luik en Limburg, en Duitse en Nederlandse regio's.. 

Nadere informatie

Projectvoorbeeld

Linguacluster: de taal van de buren leren

Doelstelling: verbetering van de kennis van talen uit aangrenzende gebieden (Nederlands, Frans en Duits) en van de culturele specificiteiten van de Euregio Maas-Rijn, via activiteiten op school en via een virtueel en buitenschools taalleersysteem. Initiatieven: taalinitiatie voor de allerkleinsten, online-leren, uitwisselingen tussen scholen, bedrijfsstages, enz.

EU-steun: 2 075 410,07 €

Website van Linguacluster

Euregio Meuse-Rhin

 

 

Programma "Noordwest-Europa (NWE)"

Deelnemers: België, Ierland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, sommige Duitse, Franse en Nederlandse regio's, en Zwitserland.

Nadere informatie

Projectvoorbeeld

Ticket to Kyoto: Samenwerken voor minder CO2-uitstoot 

In het kader van de strijd tegen de klimaatverandering testen vijf Europese maatschappijen voor openbaar vervoer (MIVB (Brussel), RATP (Parijs, GMPTE (Manchester), moBiel (Bielefeld) en RET (Rotterdam)) verschillende maatregelen uit om het energieverbruik van hun infrastructuur en voertuigen te verminderen: milieuvriendelijk autorijden, systemen om remenergie terug te winnen, doeltreffendere  verwarming van rails, enz.

EU-steun: 6 347 357,50 €

Website van het project

Europe du Nord-Ouest (ENO) 

Programma "Noordzee-regio"

Deelnemers: de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen, Denemarken, Britse, Nederlandse, Zweedse en Duitse regio's, en Noorwegen.

Nadere informatie

Projectvoorbeeld

Een betere verbinding tussen de Noordzeehavens

Wegvervoer van levensmiddelen vervuilt en draagt bij tot het fileprobleem. Het project "Food Port" moet die activiteit in de Noordzee-regio verbeteren om de voedingsindustrie te versterken en de milieuvoetafdruk van de sector te verkleinen in het voordeel van consument, bedrijfsleven (voornamelijk het MKB) en milieu.

EU-steun: 2 153 072 €

Bron: www.northsearegion.eu

mer du nord

 

 

Programma "Grande Région"

Deelnemers: de provincies Luik en Luxemburg, het Groothertogdom Luxemburg, en Franse en Duitse regio's.

Nadere informatie

Projectvoorbeeld

Toeristische wandelroute in de mijnbouwregio

Doelstelling: aanleg van een 26 kilometer lange wandelroute door vijf gemeenten waaronder twee Belgische en drie Franse (Aubange, Musson, Gorcy, Ville-Houdlémont en Saint-Pancré), met aandacht voor de talrijke overblijfselen van de ijzerertswinning, de landschappen, de natuur en het landelijke erfgoed.

EU-steun: 539 103,73 €

Bron: http://www.interreg-4agr.eu

grande region

 

Programma "België - Nederland"

Deelnemers: Vlaamse provincies en Nederlandse regio's.

Nadere informatie

Projectvoorbeeld

120 km kwaliteitsvolle kust

Dit project is bedoeld om het beheer van de Vlaamse en Zeeuwse kuststreek innovatief en duurzaam te verbeteren met de nadruk op ecologie, veiligheid en toegankelijkheid.

EU-steun: 1 604 280 €

Bron: http://www.grensregio.eu

Programma "België - Frankrijk"

Deelnemers: de provincies Namen, Luxemburg, Henegouwen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen, en Franse regio's.

Nadere informatie

Projectvoorbeeld

Samenwerken voor betere zorg

Het project Cosantran moet door het elimineren van het "grenseffect" de toegang tot degelijke zorg verbeteren voor de burgers uit de Frans-Belgische grensstreek. Het project is gebaseerd op de plaatselijke aanwezigheid en versterking van het bestaande zorgaanbod door samenwerking tussen de grensoverschrijdende diensten.

EU-steun: 571 430,50 €

Bron: http://www.interreg-fwvl.eu

 

 

Programma "Twee Zeeën"

Deelnemers: de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen, en Britse, Franse en Nederlandse regio's.

Nadere informatie

Projectvoorbeeld

Hoe zullen de kustgemeenschappen er in 2150 uitzien?

Het project Coastal Communities 2150 brengt Belgische, Britse en Nederlandse partners samen om na te denken over de toekomst op lange termijn van de bevolking aan de kust van het Kanaal en de Noordzee. Gezien de klimaatverandering is het belangrijk hun veiligheid te verhogen door uitwisseling van kennis en ervaring.

EU-steun: 1 443 213 €

Bron: http://www.interreg4a-2mers.eu

Programme Deux mers