Kruimelpad

Dalende koopkracht: de Belgen zijn er meer voor bevreesd dan voor werkloosheid

16-07-2008

Dalende koopkracht:  de Belgen zijn er meer voor bevreesd dan voor werkloosheid

Zowat 48% van Belgische burgers die in het kader van de Lente-Eurobarometer van 2008 werden bevraagd, is zeer verontrust door de stijgende prijzen. Dat resultaat overstijgt ruimschoots het gemiddelde voor de Europese Unie (37%).
Het verlies aan koopkracht verontrust de Belgen meer dan de werkloosheid: 19% tegen gemiddeld 24% in de EU.
67% van de Belgen (tegen 52% gemiddeld in EU) is ervan overtuigt dat de koopkracht erop is achteruitgegaan vergeleken met 5 jaar geleden.
Voorts denkt 69% dat het leven van hun kinderen moeilijker zal zijn dan het hunne vandaag.

De Belgen willen dat Europa een sterkere rol speelt tegenover de mondialisering

Het verschijnsel van de mondialisering lokt bij onze landgenoten soms paradoxale reacties uit: terwijl 58% meent dat de mondialisering een bedreiging vormt voor de Belgische ondernemingen, vindt 60% dat die mondialisering kansen biedt voor economische groei en zegt 57% dat de mondialisering leidt tot meer investeringen in België.
Om de uitdaging van de mondialisering het hoofd te bieden, willen de Belgen gemeenschappelijke regels op wereldvlak (69 %); voorts meent 61 % dat de Europese Unie ze kan beschermen tegen de negatieve aspecten van de economische globalisering (61 %).

De Belgen zijn grote fans van de euro

Onze medeburgers voelen zich in ruime mate afgeschermd door het "schild" van de monetaire unie, die een zekere economische stabiliteit garandeert (66%) en niet minder dan 84% is vurige fan van de eenheidsmunt. Zij worden slechts door de Ieren (87%) en door de Slovenen (90%) voorbijgestoken.

Het toetreden van Turkije tot de EU: de Belgen zijn tegen, maar…

De Belgen lopen niet meer warm voor een nieuwe uitbreiding van de Europese Unie. Exact 50% wil nog "ja" zeggen. Trouwens, het is op zijn minst merkwaardig om vast te stellen dat de burgers van de zes stichtende lidstaten van de Europese Unie zich allemaal in "het negatieve" kamp bevinden: Frankrijk (31 %), Duitsland en Luxemburg (33%), Italië (41 %) en Nederland (50% zoals België)!
En zelfs als Turkije voldoet aan alle voorwaarden, blijven de Belgen gelijkmatig verdeeld: 49% zegt "ja" tegen het toetreden van Turkije en 49% zegt "neen".

  • STANDAARD EUROBAROMETER 69 - VOORJAAR 2008 zip - 2 MB [2 MB]

 

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?
JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?