FR - NLheader

De essentie

“Groeilanden moeten ook ontwikkelingshulp betalen”

Dirk De Wilde

17-07-2013

Officiële ontwikkelingshulp blijft belangrijk voor de armste landen.OfficiĆ«le ontwikkelingshulp blijft belangrijk voor de armste landen.

Ook groeilanden moeten voortaan bijdragen tot de ontwikkelingssamenwerking, ten voordele van de landen met de laagste inkomens. Dit stelt de Europese Commissie in een nieuw strategisch document.

Over een paar jaar, in 2015, vervallen de zogenaamde Millenniumdoelstellingen. Dit is een ambitieus project van de Verenigde Naties. Tussen 1990 en 2015 wou men de ellende in de wereld een heel eind terugdringen: het aantal mensen in extreme armoede moest gehalveerd, iedereen zou basisonderwijs krijgen, er waren diverse doelstellingen inzake gezondheid.

Een deel van de weg is afgelegd. Het aantal mensen in extreme armoede (minder dan 1,25 dollar per dag) is met 700 miljoen gedaald, maar er zijn er nog altijd 1,2 miljard.

De Europese Commissie wil daarom verder gaan met ontwikkelingssamenwerking, maar wel op een modernere leest. Zo komt er een meer geïntegreerde benadering, vooral klimaatdoelstellingen worden meegenomen.


De Commissie wil ook niet meer horen over een tegenstelling Noord-Zuid. Heel wat vroegere ontwikkelingslanden zijn intussen rijk genoeg om de achterblijvers te helpen. Die resterende arme landen moeten wel zelf de verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling opnemen.
De Commissie vraagt ook meer aandacht voor transparantie. Corruptie moet bestreden worden, verantwoording moet worden afgelegd.

In September bespreekt de algemene vergadering van de VN het post-Millennium-tijdperk.


De inhoud van deze artikels is geen weergave van de officiële opinie van de Europese Unie. De verantwoordelijkheid voor de informatie en inzichten ligt bij de auteur(s).

De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België ondersteunt de productie van een nieuw redactioneel instrument, ontworpen door een groep van Belgische journalisten. Belgoview informeert u over het beleid van de Europese Unie, alsook de concrete gevolgen en resultaten hiervan voor België en zijn burgers.