Stratégiai tervezési és programozási ciklus

A Bizottság minden évben az ún. „stratégiai tervezési és programozási ciklus” alapján tervezi meg munkáját, illetve számol be tevékenységéről.

A ciklus a következő főbb szakaszokból áll:

  • A Bizottság elnöke értékelő beszédet mond az Unió helyzetéről, amelyben meghatározza a következő évre szóló prioritásokat és stratégiai célkitűzéseket.
  • A Bizottság éves munkaprogramot készít – az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folyatott megbeszélések alapján.
  • Az EU többi intézménye és a nemzeti parlamentek is megfogalmazzák a programmal kapcsolatos észrevételeiket.
  • A Bizottság szervezeti egységei (főigazgatóságai) stratégiai és irányítási terveket készítenek, amelyekben leírják, hogyan fognak hozzájárulni a Bizottság prioritásainak megvalósításához, és amelyekben egyértelmű célkitűzéseket és mutatókat határoznak meg a nyomon követéshez és a jelentéstételhez.
  • A Bizottság szervezeti egységei minden fontosabb jogalkotási és szakpolitika-alakító kezdeményezés esetében hatásvizsgálatot végeznek a javaslatok várható gazdasági, környezeti és társadalmi hatásainak elemzése céljából.
  • A Bizottság tervezett kezdeményezéseinek listáját és a Bizottság elfogadott kezdeményezéseinek listáját az intézmény rendszeresen frissíti és elküldi a többi uniós intézménynek, hogy azok könnyebben meg tudják szervezni saját tevékenységeiket.
  • A költségvetési év végén minden szervezeti egység éves tevékenységi jelentést készít arról, milyen mértékben sikerült teljesítenie célkitűzéseit.
  • Ezeknek a jelentéseknek az összegzésével készül az az összefoglaló jelentés English (en) , amelyet a Bizottság megküld az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. 2016-tól az összefoglaló jelentés részét képezi az EU költségvetésével kapcsolatos éves irányítási és teljesítményjelentésnek.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 
Kapcsolódó weboldalak
Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?