Hatásvizsgálatok – Konzultációk

A Bizottság, mielőtt új jogszabályokat javasol, hatásvizsgálatokat végez és széles körű konzultációt folytat az érdekelt felekkel.

Amikor a Bizottság egy új jogszabályon vagy kezdeményezésen kezd dolgozni, első lépésként felméri a lehetséges gazdasági, társadalmi és környezeti következményeket az ún. hatásvizsgálat keretében. A hatásvizsgálat:

 • javítja a szakpolitikai javaslat minőségét, hiszen a szakpolitika kidolgozói felelősek azért, hogy megvizsgálják a javaslatuk lehetséges hatásait;
 • integrált elemzést biztosít, amely az új kezdeményezés költségeire és hasznára, valamint jelentős gazdasági, társadalmi és/vagy környezeti hatásaira is kiterjed;
 • garantálja a releváns házon belüli szakértelem kiaknázását, és az érdekelt felek észrevételeinek figyelembe vételét;
 • elősegíti, hogy a kezdeményezés összhangban legyen a többi szakpolitikai területtel is;
 • biztosítja az elszámoltathatóságot és az átláthatóságot (online közzététel a vonatkozó javaslat elfogadása után)
 • rávilágít arra, miért szükséges (vagy miért nem szükséges) az uniós szintű fellépés, és miért éppen az adott szakpolitikai megoldásra esett a választás.

Konzultációk

Az érintettekkel és más érdeklődőkkel folytatott nyilvános konzultációk jelentik azt a fő csatornát, amelyen keresztül a Bizottság összegyűjti a mind a 28 EU-tagállam számára elfogadható javaslatok kidolgozásához, az elképzelések értékeléséhez és a konszenzus kialakításához szükséges tényeket és véleményeket.

A jogalkotási eljárás különböző szakaszai során a Bizottságnak:

 • konzultációt kell folytatnia az érdekelt felekkel, köztük a nem kormányzati szervezetekkel, a helyi hatóságokkal, az ágazatok képviselőivel és a szociális partnerekkel (vagyis a szakszervezetek és munkáltatói szervezetek képviselőivel);
 • ki kell kérnie az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (az EU-ban működő különféle társadalmi-gazdasági szervezeteket képviselő szerv), illetve a Régiók Bizottsága (azaz a helyi és regionális hatóságok képviselői) véleményét;
 • ki kell kérnie a nemzeti parlamentek és kormányok véleményét.

A magánszemélyek, a vállalkozások és más szervezetek a nyilvános konzultációkról szóló webhelyen keresztül vehetnek részt a konzultációs eljárásban.

Ha szeretné, hogy e-mailben értesítsük az újonnan meghirdetett ütemtervekről és/vagy nyilvános konzultációkról, iratkozzon fel „Az Európai Bizottság tevékenysége – Értesítések” szolgáltatásra. Ha Ön egy szervezet képviseletében vagy önálló vállalkozóként érdekképviseleti tevékenységet folytat az uniós intézmények szakpolitikai és döntéshozatali folyamatának befolyásolása érdekében, kérjük, regisztrálja szervezetét, illetve vállalkozását az EU átláthatósági nyilvántartásába.

Népszerű linkek

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 
Kapcsolódó weboldalak
 • Tervezett hatásvizsgálatok (ütemtervek) English (en) hrvatski (hr)
 • Hatásvizsgálati jelentések English (en) hrvatski (hr)
 • Az érdekelt felekkel folytatott konzultáció általános elvei és minimumkövetelményei dansk (da) Deutsch (de) ελληνικά (el) English (en) español (es) suomi (fi) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) Nederlands (nl) português (pt) svenska (sv)
 • Átláthatósági nyilvántartás
Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?