Priprava zakonodaje

Evropska komisija zastopa interese Evropske unije kot celote. Pripravlja novo zakonodajo in jo predlaga v sprejem Evropskemu parlamentu in Svetu Evropske unije ter skrbi za pravilno uporabo zakonodaje EU v državah članicah.

Izraz Komisija označuje tako kolegij 28 komisarjev kot samo institucijo.

Komisija ima pravico do zakonodajne pobude, tj. Evropskemu parlamentu in Svetu EU (nacionalni ministri) predlaga v sprejem nove zakone. Zakonodajne predloge pripravi, da bi izpolnila obveznosti iz pogodb EU oziroma ker jo za ukrepanje zaprosijo druga institucija EU, država članica ali deležniki. Z aprilom 2012 bodo lahko Komisijo pozvali k ukrepanju tudi državljani EU (evropska državljanska pobuda).

Pri pripravi zakonodajnega predloga Komisija upošteva mnenja deležnikov, ki jih zbere z javnim posvetovanjem. Skupaj s predlaganim zakonodajnim aktom navadno objavi oceno ekonomskega, družbenega in okoljskega učinka.

Po načelih subsidiarnosti danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenskain sorazmernosti danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenskalahko Evropska unija zakonsko ureja samo področja, ki jih je učinkoviteje urejati na ravni EU kot na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni, in samo v obsegu, potrebnem za uresničitev dogovorjenih ciljev.

Ko je zakonodaja EU sprejeta, Evropska komisija skrbi, da jo v državah EU pravilno uporabljajo.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 
Glej tudi
Povejte nam

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?