Comisia Europeană la lucru

Comisia Europeană reprezintă interesele Uniunii ca tot unitar. Ea propune acte legislative pe care le înaintează Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene şi se asigură că statele membre aplică în mod corect legislaţia europeană.

Termenul „Comisia” se referă atât la instituţia propriu-zisă, cât şi la cei 28 de comisari.

Comisia are drept de iniţiativă: propune acte legislative, iar Parlamentul European şi Consiliul UE (miniştrii statelor membre) le adoptă. În general, Comisia înaintează propuneri pentru a-şi îndeplini obligaţiile care îi revin în baza tratatelor UE sau pentru că o altă instituţie europeană, o ţară sau o parte interesată îi cere să acţioneze. Începând din aprilie 2012, cetăţenii europeni pot, de asemenea, să-i solicite Comisiei Europene să propună acte legislative (Iniţiativa cetăţenească europeană).

Înainte de a prezenta propunerile, Comisia organizează consultări, pentru a se asigura că sunt luate în considerare opiniile tuturor părţilor interesate. De cele mai multe ori, alături de propunerea propriu-zisă se publică şi o evaluare a impactului economic, social şi de mediu pe care aceasta l-ar putea avea.

În baza principiilor subsidiarităţii danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenskaşi proporţionalităţii danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska, UE poate legifera doar atunci când măsurile luate la nivel european sunt mai eficiente decât cele luate la nivel naţional, regional sau local şi doar atât cât este necesar pentru a atinge obiectivele stabilite.

După adoptarea legislaţiei, Comisia trebuie să se asigure că statele membre o aplică în mod corect.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 
Alte linkuri
Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: