Европейската комисия в действие

Европейската комисия представлява интересите на ЕС като цяло. Тя прави предложения за нови закони до Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз и следи за правилното прилагане на правото на ЕС от неговите страни членки.

Терминът „Комисия“ се отнася както до 28-те комисари, така и до институцията като цяло.

Комисията има правото на инициатива, което ѝ позволява да предлага закони, които трябва да бъдат приети от Европейския парламент и Съвета на ЕС (министрите от страните членки). В повечето случаи Комисията прави предложения в изпълнение на задълженията си по договорите на ЕС и защото друга европейска институция, страна или заинтересовано лице са поискали от нея да предприеме действия. От април 2012 г гражданите на ЕС също могат да призовават Комисията да предлага закони (Европейска гражданска инициатива).

Преди да излезе с предложение, Комисията се допитва до широк кръг заинтересовани лица, за да вземе предвид техните мнения. Обикновено заедно с предложението за законодателен акт се публикува и оценка на неговото потенциално икономическо, социално и екологично въздействие.

Принципите на субсидиарност danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenskaи пропорционалност danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenskaозначават, че ЕС може да приема законодателство само когато това е по-ефикасно на европейско, отколкото на национално, регионално или местно равнище и при това не повече от необходимото за постигане на приетите цели.

След приемането на европейското законодателство Комисията следи за правилното му прилагане от страните от ЕС.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 
Вижте също
Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?