Döntéshozatal

Az EU szokásos döntéshozatali eljárása az úgynevezett „együttdöntési eljárás”. A megnevezés arra utal, hogy az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak együtt kell jóváhagynia az uniós jogszabályokat a Bizottság javaslata alapján.

Az EU döntéshozatali folyamatában három fő intézmény vesz részt:

  • az Európai Bizottság , amely az EU egészének érdekeit képviseli,
  • az Európai Unió Tanácsa , amely az egyes tagállamokat képviseli,
  • az Európai Parlament , amely az Unió polgárait képviseli. Az Európai Parlament tagjait a polgárok közvetlenül választják meg.

Új jogszabályokra az Európai Bizottság tesz javaslatot, és rendszerint a Tanács és a Parlament közösen fogadja el azokat. Ez az EU szokásos döntéshozatali eljárása (az úgynevezett „rendes jogalkotási eljárás” vagy „együttdöntési eljárás”).

Különleges jogalkotási eljárás is létezik, amelynek során bizonyos esetekben a javasolt jogszabály elfogadásáról a Tanács (a Parlamenttel folytatott konzultációt követően), vagy ritkább esetben az Európai Parlament (a Tanáccsal folytatott konzultációt követően) egymaga dönthet.

A Tanács és a Parlament felhatalmazhatja a Bizottságot arra, hogy elfogadjon nem jogalkotási aktusokat.

  • Például előfordulhat, hogy a Bizottságnak a tudomány fejlődése vagy piaci változások miatt aktualizálnia kell egyes, nem alapvető fontosságú jogszabályi elemeket. A „felhatalmazás alapján elfogadott jogi aktusokat” az Európai Parlament és a Tanács tüzetesen megvizsgálja.
  • Amikor a Bizottság azért fogad el intézkedéseket, hogy az uniós jog végrehajtása EU-szerte egységes legyen, akkor végrehajtási intézkedésekről beszélünk. A végrehajtási intézkedéseket a „komitológia” nevű rendszer keretében az EU kormányai alaposan megvizsgálják.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 
Kapcsolódó weboldalak
Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?