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Question 1: a) What documents should be provided to prove a “legal or 

capital link” between affiliated entities and applicants?  

b) If we apply as a consortium with several partners, do we 

have to submit an entire application form per partner?  

c) Should the supporting documents be provided by the lead 

only, or by each partner in the consortium? 

 

Answer a) The documents requested to prove the capital link between the 

applicant and its affiliated entities are the ones required by the 

national legislation of the country of the applicant. 

 

b) In case of an application submitted by a consortium of which at 

least one of its members should have its principal activity in the 

cultural and creative sectors, only one application should be 

submitted on behalf of the consortium. 

 

c) The supporting documents required to prove the compliance 

with the eligibility, exclusion and selection criteria have to be 

submitted by each member of the consortium. 

(http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/evaluation-

grants_en.htm )   

 

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/evaluation-grants_en.htm
http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/evaluation-grants_en.htm
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Question 2: a) It is my understanding from the call text and from the 

application and budget forms that projects are supposed to 

be presented by single applicants and not by a partnership 

of organisations. The single applicant can be an association 

gathering more organisations in the field of creative 

industries, but the beneficiary will in any case be a legally 

single entity. Am I correct? 

 

b) Since one of the selection criteria is the geographical 

coverage, I understand that the applicant will need to create 

a worldwide network of networks, and will not focus on only 

one of the areas listed in the call. 

Answer a) According to the eligibility criteria of the Call for proposals, 

eligible applicants can be a single entity whose principal activity is 

in the field of cultural and creative sectors or a consortium of which 

at least one of its members should have its principal activity in the 

cultural and creative sectors. Depending on the results of the call 

for proposals, a monobeneficiary grant agreement (in case of single 

entity) or a multibeneficiary grant agreement (in case of 

consortium) will be signed. The monobeneficiary grant agreement 

attached to the Call for proposal is only exemplificative. 

 

b) With regards to the geographical coverage, the Platform should 

not focus on one geographical area but include existing networks in 

the countries/geographical regions listed in the call. Proposals 

should specify how they are going to achieve an optimal 

geographical balance and coverage worldwide, considering that in 

some countries/regions included there may not be eligible/existing 

networks of young creative entrepreneurs. 
 

Question 3: There is a requirement for one final conference of the 

Platform for young creative entrepreneurs. Are there any 

priority regions or countries where to hold this final event? 

Can it be also in Europe?  

 

Answer The final conference can also take place in Europe, but it should be 

in a third country, outside the European Union. 

 

Question 4: 1) Would a consortium member not established in one of the 

28 EU MS still be eligible as a partner? 

2) If third countries organisations cannot be partners in the 

consortium, can they still support a particular action? And if 

so, are their costs in supporting a specific action (be them 

direct or in-kind, not subcontracting) eligible in the budget? 

Answer 1) According to section 7.1. of the Call for proposals, eligible 

applicants (single entities or members of a consortium) must have 

their registered legal office in one of the 28 EU Member States. 

 

2) Third countries organisations may take part in the action as 

affiliated entities of the eligible applicants and may declare eligible 



Questions and Answers 
Call reference: EAC/S11/2015 
Title: Supporting Networks of Young Creative Entrepreneurs: EU and Third Countries 

 
 
 

May 2015  3 
 

costs as specified in section 12.2 of Call of proposals, if they are 

identified as such in the application form. 

 

Question 5: Your call document states that VAT in ineligible for direct 

costs (page 19) however in the model draft contract (page 

27) it states that ‘deductible VAT’ is ineligible.  Which of 

these is correct? Is all VAT ineligible? 

Answer It is considered that only the deductible VAT should be considered 

ineligible in order to respect the "no double funding" principle. This 

means that once VAT can be deducted according to national 

legislation, no further request for reimbursement can be addressed 

to the Commission. Moreover, the mention of the ineligibility of 

deductible VAT appears in the grant agreement which will be 

ultimately the binding legal document between the Commission and 

the beneficiary of the grant. 

Question 6: Will the successful recipient of the funding keep full 

ownership of the intellectual property developed during the 

life of the funding? 

Answer The beneficiary will be the owner of the intellectual property rights 

after the conclusion of the action, but it has to grant the Union the 

right to use the results of the action for the purposes identified in 

art. II.8.3 of the draft grant agreement. Moreover, the Union will 

also have the rights identified in the Special Conditions (art. I.XX) 

of the same draft grant agreement. 

 

Question 7: Paragraph 7.1. Eligible applicants of the Guidelines, pag. 10: 

Considering that an organization can only have 1 (one) 

principal field of activity, but it can be active in the same 

time in various other fields also of considerable importance, 

we would appreciate if you could confirm that an 

organization can be an applicant, if the field of cultural and 

creative sectors is only a secondary activity. 

Answer The Guidelines document, Section 7.1 Eligible Applicants (page 10) 

stipulates that to be eligible, applicants must: 

“- be a single entity whose principal activity is in the field of cultural 

and creative sectors or a consortium of which at least one of its 

members should have its principal activity in the cultural and 

creative sectors;” 

 

Given the above, an organisation, which has as secondary activity 

the field of cultural and creative sectors, may only apply as a 

consortium member, of which at least one of its members should 

have its principal activity in the cultural and creative sectors. 

 

Question 8: Please can you advise whether the deadline of 15 September 

is for the application to be in your office in Brussels or the 

date on the postmark leaving the UK 

Answer The 15 September is the date by which Applications must be:  

"either sent by registered post, date as postmark, or in person, 

date as receipt, or by courier service, date of receipt by the courier 

service" (see page 23 of the Guidelines for the Call). It is not the 

date by which application must be received. 
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