
 

 

 

 

 

 

 

Questions and Answers 
 

Call reference: EAC/S08/2015 

Title: EU Network of Creative Hubs and Co-working Spaces 

Version: 10 of 09/09/2015 

 

Question 1: a) Can the Republic of Moldova participate in the Call for 

proposals? 

b) Is the Budget of 1 million euros assigned to a single 

project?  

c) In the case of participation in the call that kind of support 

could you give us? 

Answer a) As a country participating in the Creative Europe programme, 

organisations which have their registered legal office in the 

Republic of Moldova can submit a proposal for the call for 

proposals EAC/S08/2015.  

 

Please refer to section 8.1. Eligible applicants in the Guidelines for 

the Call for Proposals under link: 

http://ec.europa.eu/culture/calls/general/2015-eac-s08_en.htm 

 

b) The budget of 1 million euros is for one single project 

c) For 'information on support provided', should your question 

regard financial support, please refer to section 13. Financial 

Provisions of the Guidelines for the Call for Proposals document 

available under the link: 

http://ec.europa.eu/culture/calls/general/2015-eac-s08_en.htm 

 

Question 2: I would kindly ask you to inform us, whether entities from 

Kosovo are eligible to apply? 

In addition, if Kosovo organizations are not eligible to apply, 

how do you envisage their potential inclusion in this Call? 

Answer Section 8.1 Eligible Applicants of the guidelines for Proposals states 

that 'eligible applicants must have their registered legal office in 

one of the beneficiary European countries under the Creative 

http://ec.europa.eu/culture/calls/general/2015-eac-s08_en.htm
http://ec.europa.eu/culture/calls/general/2015-eac-s08_en.htm
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Europe programme'.  

Given that Kosovo does not participate in the Creative Europe 

Programme, as no Framework Agreement has been signed with the 

EU, organisations based in Kosovo cannot submit a proposal. 

However, organisations based in Kosovo can participate as affiliated 

entities (if they are identified as such in the application form) or as 

sub-contractors (if the conditions in Section 13.1.point e) of the 

Call for proposals are respected). 

 

Question 3: In section 2.1 of the form, for economic operators, are 

required budget documents specific, does this request also 

applies to non-profit organizations? 

Answer Assuming that the question refers to point 2.1. of the Grant 

Application Form, yes, applicant entities are obliged to provide 

evidence of their financial capacity, whether for-profit or not-for-

profit entities. See below relevant text for reference:   

 

2.1. PROOF OF FINANCIAL CAPACITY 

The applicant should provide the following documents as evidence 

of financial capacity: 

- a declaration on their honour stating that the applicant has the 

financial capacity to carry out the action (see point V.b) 

- the table provided for in the annex 1 the application form, filled in 

with the relevant statutory accounting figures, in order to calculate 

the financial ratios; 

- for economic operators required under national law to keep a 

complete set of accounts: the balance sheet, profit and loss 

account and annexes for the last financial year for which the 

accounts were closed; 

- for economic operators required under national law to keep a 

simplified set of accounts : the statement of expenditure and 

revenue and the extract containing the assets and liabilities of the 

last financial year for which accounts were closed. 

- an audit report produced by an approved external auditor 

certifying the accounts for the last financial year available. 

 

2.1.1 FINANCIAL CAPACITY OF THE APPLICANT  

The applicant must show that it has sufficient and stable sources of 

funding to carry out the project throughout the entire period for 

which the action is planned, or the year for which the operating 

grant is awarded and to participate in its funding. The indicators 

refer to the last financial years for which accounts have been 

closed. 

 

Please fill in the annex 1 “Economic and Financial Capacity Analysis 

Form”. The financial capacity will be assessed based on the 

following methodology: 

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/evaluation-

grants_en.htm. 

 

Question 4: 1. If a consortium of organisations wishes to apply for 

this call, do all the partners need to submit the supporting 
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documents for financial capacity (as per art. 10.1 Financial 

Capacity, page 11 of the call guidelines), or does only the 

lead applicant provide these? 

 

2. In some countries, an external audit report is not 

mandatory for not-for-profit organisations. If these 

organisations are part of the consortium applying, what 

documents would they need to provide instead of the audit 

report. 

 

3. The declaration by the applicant in the application 

form is tailored only for the lead applicant. Does this 

declaration need to be filled in by all partners of the 

consortium or just the lead? 

 

Answer 1. In the event of an application grouping several applicants 

(consortium), all of them have to submit the supporting documents 

necessary for assessing their financial capacity. 

 

2. The obligation to provide an audit report produced by an 

external approved auditor where the application concerns grants for 

an action for which the amount exceeds EUR 750.000 is imposed 

by the Rules of Application of the Financial Regulation, irrespective 

if this kind of report is mandatory (by statute or by law) or not for 

certain organisations. However, the same legal act provides that 

the authorising officer responsible may, depending on a risk 

assessment, waive the obligation of audit report for education and 

training establishments and, in case of agreements with a number 

of beneficiaries, beneficiaries who have accepted joint and several 

liabilities or who do not bear any financial responsibility. The 

obligation to provide an audit report is also not applicable to public 

bodies and international organisations. 

 

3. As the template of the declaration on honour states, this 

declaration regards all the applicants and is to be signed by the 

person authorised to represent the consortium only. 

 

Question 5: Would it be accepted to send, additionally to all the required 

documents, a "free format" project description, or would 

that type of document disqualify our proposal? 

 

Answer Except for the documents that have to be filled in according to the 

templates provided, there is no restriction in submitting the 

technical proposal in the format the tenderer prefers. 

 

Question 6: Could you please confirm whether the management 

declaration and the certificate from the local tax office 

would be considered valid to replace the audit report for 

small not-for-profit organisation? 

 

Answer In the case of a multi-beneficiary grant agreement, the audit report 

is to be submitted only by those beneficiaries for which the amount 

of their portion of a grant exceeds EUR 750 000. 
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Question 7: One of the supporting documents required from all partners 

applying for this call is "a description of the technical 

equipment, tools or facilities and patents at the disposal of 

the applicant". Could you clarify what that is? What type of 

documents do we have to provide for this? What type of 

equipments/tools/facilities/patents should be included in 

this list? 

Answer By "description of the technical equipment, tools or facilities and 

patents at the disposal of the applicant" what is meant is a simple 

description of what is available in terms of relevance to this call. If 

the applicant already disposes of tools relevant to this call, for 

example websites, manuals, mappings, studies, templates, 

electronic or other tools, as well as other facilities, these should be 

listed in a simple descriptive document. 

 

In accordance with the special and general conditions of the grant 

agreement ON USE OF THE RESULTS (INCLUDING INTELLECTUAL 

AND INDUSTRIAL PROPERTY RIGHTS), the applicant has to clarify 

its IPR status (i.e. if it is owned by the applicant and if it can freely 

be used for the purpose of the present call). 

 

Question 8: 1. You are providing the documents for the call in French, 

German and English. Is it possible to deliver the application 

in all those three languages? Is English preferred? 

 

2. As a public university of applied sciences, we can state 

the financial capacity only through extracts from our 

governmental accounting system, which doesn't allow to 

show a balance sheet as in a company. In Annex 2 

(Economic and Financial Capacity Form) we are not able - 

even using the simplified sheet - to fill out the "Total assets" 

section ("Claims due in less than a year" and "cash in hand 

and bank funds"). How can we deal with this situation? 

 

3. Is there also a possibility to get help from one of the 

national  

Creative Europe Desks and to have a person to whom we 

could phone? 

 

Answer 1. The offers may be submitted in any EU language.  

There are no restrictions as to the language of submission of 

tenders. 

Please note that in case that the evaluators do not speak the EU 

language in which the tender is submitted, then the evaluation will 

be carried out on the basis of a translation of the tender. 

Time spent on obtaining translations has as effect that the 

evaluation process might last longer. 

 

Submitting a tender in one language only is sufficient. 

 

2. In accordance with Article 131 of the FR "the verification of 

financial capacity shall not apply to natural persons in receipt of 

scholarships, to natural persons most in need and in receipt of 

direct support, to public bodies or international organizations". 
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This is also mentioned in the methodology. Reference: 

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/grants/methodolog

y_en.pdf 

 

3. This is a call for tenders launched by the European Commission. 

In this respect, all the official enquiries related to it should be 

transmitted to the functional mailbox provided in the invitation to 

tender, which is as follows: EAC-CREATIVE-HUBS-

2015@ec.europa.eu 

 

The Creative Europe Desk in Germany may provide useful 

information on the Programme Creative Europe and general 

guidelines on how to apply to EU projects. 

http://www.ccp-deutschland.de/ 

 

Question 9 In the Grant Application Form on page 4 chapter 2 you ask 

questions about "Bank details" they refer to attachment 

Bank Account Form (BAF), please can you me explain me 

where I can find that form? 

Answer The bank account forms can be found here: 

http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/financi

al_id/financial_id_en.cfm 

 

Question 10 We are working on a proposal with a consortium composed 

by several companies and an also an ASBL.  

I was wondering how to pay the members of the ASBL for 

the actions they will carry on for the project. The ASBL is an 

association of co-working spaces and his members are all 

entrepreneurs and they don't receive a salary for the work 

they do for the assembly.  

 

Is their cost considered as eligible direct cost as the cost of 

personnel? 

Answer Paragraph Eligible costs in section 13.2 Funding Forms of the 

guidelines of the call EAC/S08/2015 states that:  

" The eligible direct costs for the action are those costs which, with 

due regard for the conditions of eligibility set out above, are 

identifiable as specific costs directly linked to the performance of 

the action and which can therefore be booked to it directly, such as 

:the costs of personnel working under an employment contract with 

the applicant or equivalent appointing act and assigned to the 

action, comprising actual salaries plus social security contributions 

and other statutory costs included in the remuneration, provided 

that these costs are in line with the applicant's usual policy on 

remuneration. Those costs may include additional remuneration, 

including payments on the basis of supplementary contracts 

regardless of their nature, provided that it is paid in a consistent 

manner whenever the same kind of work or expertise is required 

and independently from the source of funding used;" 

 

Given that the members of the ASBL which would be part of the 

Consortium are not under an employment contract and do not 

receive a salary, an equivalent appointing act assigned to the 

action has to be issued in order that the work for the action is 

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/grants/methodology_en.pdf
http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/grants/methodology_en.pdf
EAC-CREATIVE-HUBS-2015@ec.europa.eu
EAC-CREATIVE-HUBS-2015@ec.europa.eu
http://www.ccp-deutschland.de/
http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/financial_id/financial_id_en.cfm
http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/financial_id/financial_id_en.cfm
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recognized as eligible cost.  

This is an act that should describe the tasks to be carried out and 

which could be assimilated to an employment contract following 

national legislation. 

 

Question 11 1. Is it allowed to bring in working hours of professors as an 

own contribution? 

 

2. To what extent are those costs accepted (100% or less?) 

 

3. Is it allowed to display other costs, like rents for rooms, 

computer/server capacity of the university? 

 

4. To what extent are those costs accepted (100% or less?) 

 

Answer 1. Working hours of staff employed by the beneficiary organisation 

will be considered as eligible staff cost (direct cost) that should be 

justified by real salary and real number of hours worked on the 

implementation of the grant agreement. 

The eligibility criteria of direct costs is clearly set out in section 

13.2. Funding forms. Staff costs incurred by the beneficiary 

organisation may be taken into consideration as eligible cost and 

thus not as own contribution.  

Contributions-in-kind are not eligible expense. 

 

2. As per Section 6 of the Call, the financial contribution from the 

Commission cannot exceed 80% of the total eligible costs. 

 

3. As per page 16 Eligible indirect costs (overheads) of the call: 

A flat-rate amount of 7% of the total eligible direct costs of the 

action, is eligible under indirect costs, representing the beneficiary's 

general administrative costs (eligible indirect costs or overheads) 

which can be regarded as chargeable to the action/project. 

Indirect costs may not include costs entered under another budget 

heading. 

 

4. As per Section 6 of the Call, the financial contribution from the 

Commission cannot exceed 80% of the total eligible costs. 

Question 12 Does annex IV have to be included if the amount does not   

exceed € 750.000? 

 

Answer The certificate on financial statement (Annex IV - part I and II) 

refers to the implementation of the project and is not needed at 

this stage. This is compulsory for interim payments and for 

payment of the balance if the conditions in art. 207 par. 3 RAP are 

met. For the assessment of the financial capacity, only the 

documents referred to in point 10.1 of the Call for proposals are 

required. 

 

Question 13 We are working on a proposal with a consortium composed 

by several companies and an also an ASBL.  

 

1. How will I report on the work of these people? Do I need 

just timesheets?  
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2. How can I demonstrate the financial viability of the ASBL 

if all the work has been done on voluntary basis and the only 

income is the annual fee that we ask to members?  

 

Answer 1. Yes, documents (e.g. timesheets) will prove the amount of work 

and this is a necessary condition for the eligibility of the cost of 

personnel. 

 

2. The documents requested section 10.1 Financial capacity of the 

Call for proposals for assessing the financial capacity have to be 

provided and the evaluation committee will then decide on the 

basis of these documents on the financial capacity of the 

organisation according to the methodology published on DG EAC 

website 

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/evaluation-

grants_en.htm.  

 

 

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/evaluation-grants_en.htm
http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/evaluation-grants_en.htm

