Deze website is gearchiveerd sinds 29/01/2013
29/01/2013

Ga direct naar de inhoud [shortcut key S] en sla tools, taalkeuzemenu, kruimelpad en navigatiemenu over

European Commission flag

Europese Commissie

EU and you

Europese Commissie - EU and you

Service tools

Language selector

Navigation path

  • Solidariteit

Een helpende hand reiken bij een ramp

Van aardbevingen in Haïti tot chemische modderstromen in Hongarije, de EU reageert snel op rampen

Sommige rampen kunnen worden voorkomen en sommige niet – maar als een ramp toeslaat, dan komt de EU snel in actie om de slachtoffers te helpen.

De EU speelde een vooraanstaande rol in de internationale reactie op de aardbeving in Haïti. Ze zorgde voor onderdak, voedsel, medische teams, helikopters om gewonden uit te vliegen, schepen die geen kade nodig hadden om aan te leggen, want de kades waren ingestort, en machines die zich konden voortbewegen over een eiland waarvan de wegen waren weggezakt. Ze voorzag in satellietbeelden die hielpen bij de coördinatie van hulp op de grond en ze ondersteunde het herstel met werk aan een ontwikkelingsstrategie voor de lange termijn.

Behalve in Haïti heeft de EU ook humanitaire hulp geboden aan miljoenen slachtoffers van natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen over de hele wereld.

En toen er rode alkalinemodder uit een mijn in Hongarije stroomde in oktober trad het EU-mechanisme voor samenwerking en civiele bescherming onmiddellijk in werking. Een EU-team voor civiele bescherming was snel ter plekke om de lokale overheden te helpen bij hun pogingen de vervuiling te bestrijden. In het team zaten ook deskundigen op het gebied van bescherming van flora en fauna en het opruimen van verontreinigde landbouwgrond.

Vanuit haar betrokkenheid bij incidenten zoals deze ontwikkelt de EU ook een nieuw niveau van paraatheid – niet alleen om te helpen bij het beperken van de schade, maar ook om bij voorbaat te voorkomen en beschermen.