Az oldal tartalmát archiváltuk 2013/01/29
29/01/2013

Hozzáférési eszközök

European Commission flag

Európai Bizottság

EU and you

Európai Bizottság - EU and you

Service tools

Language selector

Navigation path

  • Mobiltelefonok

Egységes mobiltelefon-töltő

A mobiltelefon-gyártók az EU nyomásának engedve általános töltőszabványra állnak át

A mobiltelefonok nagyon jó dolgok – amíg le nem merül az akkumulátor, és ki nem derül, hogy nincs nálunk töltő. Nincs hívás. Nincs hozzáférésünk az adatainkhoz, se a kapcsolatainkhoz. Ezért hát eszeveszetten keresünk egy a telefonunkhoz illő töltőt.

De ez a probléma hamarosan a múlté lesz. Az Európai Bizottság meggyőzte a mobiltelefon-gyártókat, hogy mondjanak le a különböző telefon – különböző töltő pazarló és rossz hatékonyságú rendszeréről.

A Bizottság nyomásának köszönhetően a vezető telefongyártók közül 13-an jóváhagyták az EU-ban forgalmazott, fejlett adatátvitelre alkalmas telefonok harmonizált rendszerét. Papíron ennek eredménye egy új műszaki szabvány. A boltokban – illetve az uniós polgárok zsebében és táskájában – az eredmény viszont az, hogy minden telefont egy egyszerű mikro-USB csatlakozóval fel lehet tölteni. Végül az eredmény a környezetre nézve: kevesebb elektronikai hulladék.

Az EU fellépése kikristályosította az ipar gondolkozását – és felgyorsított egy olyan folyamatot, amelynek a bevégzése a vállalatok számára akár évekig is eltarthatott volna.

Ráadásul az EU ezt úgy érte el, hogy nem kellett bonyolult új jogszabályokhoz folyamodnia. Ez találó példája annak, hogy az EU hogyan segítheti a polgárait – nemcsak jogszabályok által, hanem azáltal is, hogy európai szinten pártfogol egy mindenkinek kedvező, ésszerű álláspontot.