Acest site a fost arhivat la data de 29/01/2013
29/01/2013

Instrumente de accesibilitate

European Commission flag

Comisia Europeană

EU and you

Comisia Europeană - EU and you

Service tools

Language selector

Navigation path

  • Justiţie

Procese mai echitabile

Europenii câştigă dreptul la servicii de traducere integrală, în cazul în care sunt părţi într-o cauză judecată în orice instanţă din UE

Este întotdeauna neplăcut să constaţi că ai încălcat legea - chiar şi în cazul unor infracţiuni minore. Dar este cu atât mai neplăcut atunci când te afli într-un loc unde nu înţelegi limba utilizată de autorităţile poliţieneşti şi judiciare.

Acesta este motivul pentru care UE a acţionat pentru a garanta accesul la traducere şi interpretare în cadrul procedurilor penale.

Noua legislaţie va ajuta oamenii să îşi exercite dreptul la un proces echitabil oriunde în UE, atunci când aceştia nu pot înţelege limba de procedură. Statele membre sunt obligate să furnizeze aceste servicii şi, de asemenea, să le ofere gratuit.

Acest tip de protecţie este din ce în ce mai util, deoarece din ce în ce mai mulţi europeni călătoresc, studiază şi lucrează în afara ţării lor de origine. Însă chiar şi cele mai nevinovate greşeli pot duce, uneori, la o problemă cu autorităţile.

Noua regulă nu înseamnă că puteţi ignora legile locale atunci când mergeţi în vacanţă. Totuşi, înseamnă că veţi înţelege ce acuzaţii vi se aduc atunci când întâmpinaţi probleme. În orice caz, veţi beneficia mereu de prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă.