Az oldal tartalmát archiváltuk 2013/01/29
29/01/2013

Hozzáférési eszközök

European Commission flag

Európai Bizottság

EU and you

Európai Bizottság - EU and you

Service tools

Language selector

Navigation path

  • Gazdaság

Rendezett gazdaság és erősebb pénzügyi piacok biztosítása

A pénzügyi és gazdasági nehézségek tetőzésekor az EU olyan mechanizmusokat dolgozott ki, amelyek biztosítják a polgárok jövőjét

Mikor az év folyamán az Európai Unió vezetői az államháztartásokat értintő turbulenciákat leküzdő megoldások egész sorát kínálták, bemutatták, milyen hatékonyan tudnak együttesen fellépni.

Az EU gyors fellépése megőrizte az euró stabilitását, hitelességét, és bizalmat keltett a piacokon. Segítette a tagállamokat az államháztartásuk helyreállításában, és a jövőbeli sokkhatások ellen védelemként szolgáló új mechanizmusokat vezetett be. Egy több mint 500 milliárd eurós innovatív mechanizmust hozott létre az euróövezet pénzügyi stabilitásának biztosítására.

Ezzel egyidejűleg az EU szigorú új szabályokat vezetett be a tagállamokra, a bankokra és a bankárokra vonatkozóan. Ezek célja, hogy a pénzügyi piacokat átláthatóbbá tegyék és korlátozzák a túlzott kockázatvállalást, pl. a fedezeti alapok (ún. hedge fundok) és a bankároknak kifizetett bónuszok új szabályozásával. Új európai szintű felügyeleti szervezeteket is létrehoztak, amelyek gondosan szemmel tartják a pénzügyi szereplőket.

És ami a legfontosabb, a védekező fellépés mellett egy gazdasági stratégiát is elindítottak, az Európa 2020 stratégiát, amely nemcsak a növekedést és a foglalkoztatást fogja fellendíteni, hanem azt is biztosítani fogja, hogy mindenki élvezhesse ennek előnyeit.