Az oldal tartalmt archivltuk (30/01/14)
30/01/14
Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat
Lisszaboni SzerződésA nyelvkiválasztó sáv átugrása (billentyűparancs=2)
EUROPA > Lisszaboni Szerződés > Szerződés a 21. századi Európa számára
KezdőlapKezdőlap

A 21. századi Európáért

Tizenkét fekvő kisbaba által alkotott kör, mely az EU jelképét idézi

50 év alatt Európa és a világ is sokat változott.

Globalizált és állandóan változó világunkban az Európai Uniónak az eddigieknél is több kihívással kell szembenéznie. A demográfiai tendenciák, az éghajlatváltozás, az energiaellátás biztosításával kapcsolatos nehézségek, a biztonságunkat fenyegető új veszélyek vagy a gazdaság globalizálódása – a 21. század Európájának számos súlyos kérdésre kell megoldást találnia.

A tagállamok többé már nem képesek egyedül szembenézni ezekkel az új nehézségekkel, melyek államhatároktól függetlenül, azaz az Unió egésze számára kihívást jelentenek. Európai szintű közös fellépés eredményezhet csak megoldást, és oszlathatja el az állampolgárok aggodalmait. Ahhoz azonban, hogy az Unió készen álljon a küzdelemre, meg kell újulnia. Hatékony és összehangolt eszközökre van szükség, melyek nem csupán a nemrégiben 15-ről 27 tagúra bővült Unió működéséhez alkalmazkodnak, hanem a világ gyors változásához is.

A szerződések alapján szerveződő közös élet szabályait ezért meg kell újítanunk.

E törekvés jegyében írták alá az uniós tagállamok vezetői 2007. december 13-án a Lisszaboni Szerződést. Az állam- és kormányfők az Unió jövőbeni hatáskörét és munkamódszereit meghatározó új szabályokról úgy állapodtak meg, hogy közben szem előtt tartották a politikai, gazdasági és társadalmi változásokat, valamint az európai polgárok elképzeléseit. A Lisszaboni Szerződés ennek köszönhetően az európai intézmények szerkezetét és munkamódszereit hozzáigazítja az új kihívásokhoz, megerősíti az Unió demokratikus legitimitását, és megszilárdítja az alapvető értékeket.

A Lisszaboni Szerződést a tagállamok kormányainak képviselőiből álló kormányközi konferencia dolgozta ki.Az Európai Bizottság és a Parlament is részt vett a konferencia munkájában. A szerződést mind a 27 tagállam ratifikálta. Minden tagállamnak jogában állt, hogy alkotmányos szabályai alapján válassza meg a ratifikáció módját.

A Lisszaboni Szerződés 6. cikke értelmében a szerződés 2009. december 1-jén lépett hatályba.

Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére