This site has been archived on 03/11/2014
03/11/2014
Erasmus: elhárult a finanszírozási válság

Navigációs útvonal

Erasmus: elhárult a finanszírozási válság

Megnyugodhatnak a jelenlegi és jövőbeli Erasmus-hallgatók: az utolsó pillanatban megszületett az a megállapodás, amellyel a tagállamok és az Európai Parlament megoldást találtak a népszerű csereprogramot fenyegető finanszírozási válságra; mindez lehetővé teszi, hogy az EU áthidalja a 2012-es költségvetési hiányt, és 2013-ra megszűnjön a program finanszírozása körüli bizonytalanság. A megállapodásnak köszönhetően a 2013/14-es tanévben a Bizottság mintegy 280 000 Erasmus-ösztöndíjat tud finanszírozni.

A megállapodás az egész életen át tartó tanulás programja keretében zajló egyéb csereprogramok problémáit is kiküszöböli (ezek a szakmai gyakorlatokat megvalósító Leonardo, a közoktatást támogató Comenius, és a felnőttképzést érintő Grundtvig program), így a fiatalok és az oktatók külföldi tanulmányaiknak vagy képzésüknek köszönhetően készségeik fejlesztése mellett karrierlehetőségeiket is kiszélesíthetik. A költségvetési egyezség a kutatók nemzetközi mobilitását támogató Marie Curie-fellépés körüli bizonytalanságokat is eloszlatja.
A tárgyalások eredményét örömmel fogadta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos is: „Örülök, hogy a tagállamok és az Európai Parlament képviselői olyan megállapodásra jutottak, amely egyaránt óriási lendületet ad az Erasmus-hallgatóknak és a programjaink egyéb kedvezményezettjeinek. Kedvező jel, hogy Európa elkötelezett az oktatásba és a készségfejlesztésbe való befektetés mellett."
Miután a tagállamok a múlt héten igent mondtak, a megállapodást az Európai Parlament ma hagyta hivatalosan jóvá, az egész életen át tartó tanulás programja tekintetében a 2012-es költségvetésben keletkezett 180 millió eurós hiányt pótolva; a teljes összegből az Erasmus programra vetített hiány mintegy 90 millió euró.
A megállapodás értelmében a Bizottság átutalhatja a szükséges finanszírozást azoknak a nemzeti irodáknak, melyek a tagállamokban felelősek az Erasmus program működtetéséért. Az irodák ezt követően a támogatást a program kedvezményezettjeinek rendelkezésére bocsátják, többek között a hallgatók havi ösztöndíját kifizető egyetemeknek.
A Tanács és az Európai Parlament megállapodott a 2013-as költségvetésről is, mely szerint az Erasmus program mintegy 500 millió euróban, az egész életen át tartó tanulás programja pedig összesen 1015 millió euróban részesül.
Az Erasmus az egész életen át tartó tanulás programja költségvetésének több mint 40%–át teszi ki. Az Erasmus program költségvetésének közel 90%-át hallgatói és oktatói mobilitásra fordítják.

Háttér
A 2012-es költségvetés hiánya valamennyi programot érintően 9 milliárd eurót tett ki. A mai megállapodás értelmében az Európai Parlament és a Tanács 6 milliárd euró kiegészítést bocsát rendelkezésre a legsürgetőbb projektek rendezéséhez; a fennmaradó 2,9 milliárd euró kifizetésére pedig 2013-ban kerül sor. A legtöbb kedvezményezett – így az Erasmus-hallgatók, a kutatók és a vállalkozások – esetében ez azt vonja maga után, hogy a 2012-re ütemezett kifizetésekre még idén sor kerül. A jövő évre átvitt keretösszegből elsősorban a strukturális alapokból finanszírozott, kifizetés-felfüggesztés alatt álló projektek költségeit fedezik.
Az Európai Parlament és a Tanács a 2013-as teljes költségvetést 132,8 milliárd euróban rögzítette. Ez 5 milliárd euróval elmarad a 27 tagállam által benyújtott becslések szerint kialakított bizottsági javaslattól. A Bizottság aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy 2012-ben nem a teljes összeget használják fel, ami a jövő év őszére költségvetési hiányt is okozhat.
Az uniós költségvetés java részét 2013-ban a tagállamokon belüli gazdasági növekedés és versenyképesség, illetve a mezőgazdaság támogatására fordítják (35,5%-ot biztosítanak a kohéziós politika, 33,1%-ot a közös agrárpolitika számára). Az Erasmus program finanszírozása a teljes költségvetés hozzávetőlegesen 0,4%-át teszi ki.


További információk:
Az Erasmus program új rekordja a hallgatói csereprogramokban részt vevők számának 8,5%-os növekedése IP/12/454)
Az Erasmus program a 2010/11-es tanévben: az adatokról bővebben (MEMO/12/310)
Európai Bizottság: Education and training
Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Utolsó frissítés: 24/11/2014 |  Az oldal tetejére