Az oldal tartalmát archiváltuk (18/07/2014)
18/07/2014

Navigációs útvonal

Ipar- és vállalkozáspolitika

Idegenforgalom

Európa az idegenforgalom fellegvára

Az utazás a kikapcsolódás egyik legnépszerűbb formája. Emellett az életminőség egyik legfontosabb fokmérője, ezért nagyon fontos, hogy minél többen megengedhessék maguknak, hogy elutazzanak valahová szabadságra. Nem utolsósorban pedig a turizmus a gazdaság egyik hajtómotorja.

Az Európai Bizottság még inkább növelni szeretné az idegenforgalmi ágazat súlyát, és el szeretné érni, hogy a turizmusból származó bevételek éves eloszlása egyenletesebb legyen. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele, hogy javítsuk és szerteágazóbbá tegyük a turisztikai kínálatot. Ebből a megfontolásból támogatjuk az új fenntartható üzleti modellek kifejlesztését, és mindazokat a transznacionális idegenforgalmi termékeket és szolgáltatásokat, amelyek a kulturális és történelmi útvonalakra és helyszínekre, a kevésbé jól ismert Európai Kiválósági Célpontokra (EDEN), illetve az agrárturizmusra és a gyógy- és termálturizmusra épülnek. Ezenkívül ösztönözzük az innovációt a hagyományos idegenforgalmi szektorokban is, például a vízparti turizmusban, amely messze a legnépszerűbb üdülési forma az európai polgárok körében, viszont felettébb szezonfüggő.

Annak érdekében, hogy minél többen keljenek útra szabadságuk alatt, a Bizottság elindította CALYPSO elnevezésű kezdeményezést. A CALYPSO célja, hogy minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tegye az idegenforgalmat, mégpedig olyan programok elősegítése révén, melyek lehetővé teszik a fiatalok, a csökkent mozgásképességűek, az alacsony jövedelmű háztartásokban élők és az idősek főszezonon kívüli üdültetését. Ezt a tervezett intézkedést gazdasági és méltányossági megfontolások egyaránt alátámasztják, ugyanis óriási kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a turizmusban. Becsléseink szerint az Európai Unió idegenforgalma éves szinten 160 milliárd eurótól esik el pusztán azért, mert az infrastruktúrák kihasználtsága a rossz hozzáférési feltételek miatt nem kielégítő. Pedig viszonylag kis beruházással pótolható a hiányosság.

„A bevételt tekintve a turizmus Európa harmadik legnagyobb iparága, amely közvetve vagy közvetlenül az EU munkavállalóinak 12%-át foglalkoztatja. Ezt a helyzeti előnyt feltétlenül meg kell őriznünk, és ki kell aknáznunk az ágazatban rejlő lehetőségeket a munkahelyteremtés és a gazdaságélénkítés terén. Ezzel egyidejűleg növelnünk kell azoknak a számát, akik igénybe tudják venni a turisztikai szolgáltatásokat, már csak azért is, mert ez a mutató kiválóan jelzi az európai polgárok életminőségét."

Jelenleg minden negyedik európai lakos életkora 55 és 80 év között van. Ennek a korosztálynak mindössze 41%-a utazik, annak ellenére, hogy többségüknek ideje és pénze is van ahhoz, hogy üdülni menjen. Az időskori turizmust ösztönző kezdeményezésével a Bizottság egyrészt az idősek utazási kedvét, másrészt pedig a főszezonon kívüli idegenforgalmat szeretné növelni.

Stratégiánk fontos része az is, hogy minél több tengerentúli látogatót vonzzunk az EU-ba. Európa már ma is a világ első számú turisztikai célpontja, és kontinensünk idegenforgalma a globális piacnak nem kevesebb mint felét teszi ki. Évente mintegy 535 millió turista érkezik Európába, és közülük 401,2 millióan az EU területére. Ráadásul a látogatók száma az elkövetkező években a várakozások szerint jelentősen növekedni fog. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy megőrizzük Európa vezető pozícióját ebben a kulcsfontosságú ágazatban.

De egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Egyre nagyobb versenyt támasztanak velünk szemben a hagyományosan erős idegenforgalmi térségek és a feltörekvő gazdaságok egyaránt. 2012-ben az EU tagországaiba látogató külföldiek száma 2,5%-kal nőtt, ami jóval elmarad az Amerikába, illetve Afrikába utazó turisták számának 4,6, illetve 5,4%-os növekedésétől, az ázsiai és csendes-óceáni térség idegenforgalmának 6,9%-os bővüléséről nem is beszélve. Az EU tehát lépéshátrányban van más régiókkal szemben abban a tekintetben, hogy mennyi új látogató érkezik a területére nem uniós országokból, kiváltképp a felzárkózó gazdaságú országokból.

Ennek a tendenciának a megfordítása érdekében először is meg kell könnyítenünk a külföldi turistáknak, hogy beutazzanak az EU területére. A Bizottság tervei között szerepel, hogy még 2013 vége előtt jogszabályjavaslatot tegyen le az asztalra az uniós vízumszabályok módosítására vonatkozóan. A tervbe vett jogszabály megkönnyítené a fejlődő gazdaságú országok állampolgárainak, hogy rövid távú tartózkodásra jogosító vízumra tegyenek szert. 

A vízumkérelmi eljárások egyszerűsítése várhatóan számottevően növelni fogja az EU-ba érkező idegenforgalmat, ami jótékonyan fog hatni a gazdasági növekedésre és hozzá fog járulni a világ más térségeivel ápolt kulturális kapcsolataink elmélyítéséhez. A vízumszabályok módosítása ugyanakkor nem fogja hátrányosan érinteni a biztonságot, amelyet az EU a jövőben is az egyik legfontosabb prioritásaként tart számon. A biztonsági ellenőrzések mértéke és színvonala az új szabályok hatálybalépése után sem fog változni.

További információk

Európa az idegenforgalom fellegvára

Utolsó frissítés: 18/07/2014 |  Az oldal tetejére