Ta spletna stran je bila arhivirana (18/07/2014)
18/07/2014

Navigacijska pot

Industrija in podjetništvo

Označevanje porekla izdelkov

Izdelano v EU

Gospodarstvo temelji na zaupanju potrošnikov. Potrošnik ne bo kupil izdelka, ki mu ne zaupa. Na trgu s 500 milijoni ljudi se lahko potrošnik pri nakupu izdelka zanese na osebno poznavanje prodajalca ali proizvajalca le pri omejeni količini izdelkov. Pri ostalih izdelkih potrebujemo kazalnike, ki omogočajo njihovo sledljivost in s tem zaupanje potrošnikov.

Kupec se počuti varneje in se lažje odloči za nakup, če lahko zlahka ugotovi poreklo izdelka. Pred kratkim je Evropska komisija predlagala obvezno uporabo oznake „Izdelano v“ za vse izdelke na trgu EU in tako ustregla zahtevam potrošnikov.

Trenutno skoraj ni pravil in proizvajalcem ni treba označiti točnega porekla svojih izdelkov. To je prednost za nepoštena podjetja, ki uporabljajo lažne etikete ali jih sploh ne uporabljajo.

To je nevarno tudi za potrošnike, saj je za prosto gibanje nevarnega blaga na trgu EU manj ovir. Nacionalni organi še vedno ne morejo ugotoviti porekla pri eni desetini nevarnih izdelkov, zaseženih v EU.

Številne države EU so že poskušale uvesti svoja pravila za označevanje porekla blaga. Toda če bi jim dejansko uspelo sprejeti predpise, bi to lahko vneslo še večjo zmedo in škodo za podjetja, ki poslujejo pošteno, saj se nacionalni predpisi med državami lahko razlikujejo.

„Na podlagi številnih zahtev Evropskega parlamenta in ukrepov v različnih državah EU se je Evropska komisija odločila za predlog nove uredbe, ki določa, da morajo biti potrošniški izdelki obvezno označeni z navedbo države porekla. Izkazalo se je že, da obvezne oznake porekla na prehranskih izdelkih učinkovito povečajo zaupanje potrošnikov, saj zlahka ugotovijo, kdo je proizvajalec. Uporaba oznake porekla na vseh potrošniških izdelkih bo dodatno spodbudila promet na notranjem trgu Evropske unije.“

Komisija želi s svojim predlogom to preprečiti. Potrošniki po vsej EU bodo bolje zaščiteni s skupnimi pravili, ki bodo hkrati preprečila, da bi med državami nastale nove ovire zaradi različnih nacionalnih predpisov o označevanju porekla.

Informacije o poreklu blaga so bistvene za konkretno ukrepanje proti kršiteljem in so torej učinkovito sredstvo odvračanja od prodaje nevarnih proizvodov.

Pošteni proizvajalci bi morali predlog Komisije dobro sprejeti, saj bo povečal zaupanje potrošnikov in s tem željo po nakupu. Proizvajalcem je treba tudi povedati, da zaradi uporabe oznake „Izdelano v“ ne bodo imeli dodatnih upravnih bremen ali stroškov.

Oznaka bo dopuščala bolj prilagodljivo uporabo. Splošna oznaka „Izdelano v EU“ se bo lahko uporabila za vse blago, ki je bilo nazadnje bistveno predelano v državi EU. Vendar bodo lahko evropski proizvajalci, če bodo tako želeli, še naprej prosto izbirali ustrezno nacionalno oznako, denimo „Izdelano v Nemčiji“ ali „Izdelano v Združenem kraljestvu“.

Zadnja posodobitev: 18/07/2014 |  Na vrh