Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Ondernemerschap

Meer ruimte voor potentiële ondernemers om de groei te herstellen

Om de werkgelegenheidscrisis te overwinnen, moeten er in Europa meer banen komen, maar ook meer ondernemers. De meeste mensen vinden dat iedereen recht heeft op werk, maar veel minder vanzelfsprekend is dat werkzoekenden ook zelf hun baan kunnen scheppen.

Daarom heeft Europa behoefte aan een revolutionair nieuwe kijk op ondernemerschap. Iedereen zou een bedrijf moeten kunnen oprichten.

En dat kan, al beseffen maar weinig mensen dit. In Europa runt slechts 37% van de ondervraagden liever een eigen zaak dan in loondienst te zijn, tegen 51% in de VS en 56% in China. En de animo in Europa neemt alleen maar af.

"Meer ondernemers betekent meer banen, meer innovatie en meer concurrentievermogen. Ondernemer worden en een droom realiseren houdt heel wat persoonlijke risico's in en vergt inspanningen. Ondernemers zijn de helden van onze tijd. Ondernemerschap is de krachtigste motor voor economische groei in de economische geschiedenis. Indien we Europa's ondernemerspotentieel ten volle kunnen benutten, kunnen we in Europa opnieuw groei creëren."

Om het tij te keren vraagt de Commissie van de EU-landen om ervoor te zorgen dat iedereen op school ervaring opdoet met ondernemerschap De mentaliteit veranderen en meer interesse voor ondernemerschap kweken is een eerste stap. Maar die heeft weinig zin als het ondernemingsklimaat te onvriendelijk is, en dat is vaak nog het geval. Minder rompslomp, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen, staat bovenaan de agenda van de Commissie. Maar dat is niet genoeg. Ook andere obstakels moeten uit de weg worden geruimd en er moet hulp komen voor wie die het meest nodig heeft.

Daarom bieden we jonge bedrijven nu actief hulp, omdat naar schatting de helft van alle nieuwe bedrijven de eerste vijf jaar niet overleeft. De EU-landen moeten meer doen om jonge bedrijven te helpen deze moeilijke fase door te komen. Ze moet middelen vrijmaken voor managementtraining, O&O-begeleiding en netwerken met soortgelijke bedrijven, leveranciers en klanten.

Ook goede financieringsmogelijkheden zijn cruciaal voor het overleven van een bedrijf. Er wordt gewerkt aan een reeks initiatieven om de problemen als gevolg van de financiële crisis op te lossen.

De Europese Commissie vindt ook dat eerlijke ondernemers na een faillissement een tweede kans verdienen. In 96% van de gevallen is het faillissement het gevolg van praktische problemen, zoals systematisch te laat betalende klanten. Het moet ook gemakkelijk worden om een bedrijf te verkopen.

Met allerlei initiatieven helpen we bedrijven beter te profiteren van internet: Vooral kleine en middelgrote bedrijven kunnen twee tot drie keer zo snel groeien als ze handig gebruikmaken van informatietechnologie. Een beter kennis van ICT is in ieders belang: in 2015 is ICT-kennis voor 90% van alle banen onmisbaar.

Meer informatie Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it)

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven