Ta spletna stran je bila arhivirana (18/07/2014)
18/07/2014

Navigacijska pot

Industrija in podjetništvo

Varčni avtomobili

Za vodilno vlogo evropske avtomobilske industrije

Avtomobili so sprožili industrijsko revolucijo prejšnjega stoletja, ko so tako rekoč vsakemu omogočili individualno in hitro mobilnost. Zdaj nas lahko popeljejo v novo obdobje industrijske dobe, ko bo mobilnost postala še lažja in okolju prijaznejša. Uresničitev tega ambicioznega cilja je del prizadevanj Evropske komisije. 

Celovita strategija, ki naj bi evropski avtomobilski industriji pomagala iz sedanje krize, predvideva tudi prehod na bolj ekološka vozila. Avtomobilske tovarne so veliki delodajalci, neposredno in posredno je od njih odvisnih več kot 12 milijonov delovnih mest. Okoli 180 avtomobilskih tovarn v Evropi skupaj ustvari več kot 700 milijard evrov prometa.

Toda gospodarska kriza in nasičenost evropskega trga sta avtomobilsko industrijo močno prizadeli. V Evropi proizvodnja in prodaja od leta 2008 upadata. Tovarne se zapirajo, delavci postajajo tehnološki višek. Pogosto imajo avtomobilski proizvajalci dobiček samo zaradi prodaje zunaj Evrope.

„V prihodnjih desetletjih se bo v svetu izjemno povečalo povpraševanje po avtomobilih, zato je nujno preiti na modele, ki bodo varčnejši ali brez emisij. Strategija Evropske komisije je namenjena boljši učinkovitosti sedanjih „toplih‟ motorjev, ki bodo prevladovali še najmanj dve desetletji, in hkrati pripravi na avtomobile prihodnosti, na „hladne‟ motorje z manj emisij ali celo brez emisij.‟

S to sistemsko krizo, ki zajema tudi številne povezane industrije, med njimi jeklarsko, kemično in tekstilno, se Evropska komisija spopada na tri načine.

Prvič, prizadevamo si preoblikovati evropsko gospodarstvo, posledično pa se bo povečalo tudi povpraševanje po motornih vozilih v Evropi. Povečana prodaja bi pomenila manj zaprtih avtomobilskih tovarn. Toda nekatere tovarne se temu ne bodo mogle izogniti, zato je Evropska komisija vzpostavila številne sklade, ki bodo odpuščenim delavcem omogočili preusposabljanje in čimprejšnjo ponovno vrnitev na trg dela.

Drugič, podpiramo preusmeritev industrije v bolj ekološke avtomobile, saj ti po našem prepričanju bolje ustrezajo potrebam ekološko ozaveščenih kupcev v Evropi ter hkrati povzročajo manjšo škodo našemu planetu.

Ne gre za pobožne želje. Po naših ocenah se bo število registriranih električnih vozil v svetu znatno povečalo, v EU bodo imeli ekološki avtomobili do leta 2020 že 7-odstotni tržni delež. Evropska komisija zato vlaga v raziskave, ki omogočajo izdelavo ekoloških avtomobilov, medtem ko si avtomobilska industrija po drugi strani prizadeva izboljšati porabo goriva v tradicionalnih vozilih ter izdelati zanesljiva in cenovno ustrezna električna vozila.

V mestih že gradijo ustrezno infrastrukturo in polnilne postaje za električne avtomobile. Evropska komisija se zavzema za uvedbo skupnih standardov v vseh državah EU.

Tretjič, našim avtomobilskim proizvajalcem pomagamo pri prodoru na tuje avtomobilske trge, kjer se bo povpraševanje do leta 2020 podvojilo. Avtomobilski sektor ima zato pomembno mesto v vseh trgovinskih pogajanjih z mednarodnimi partnerji.

Več informacij

Zadnja posodobitev: 18/07/2014 |  Na vrh