Az oldal tartalmát archiváltuk (18/07/2014)
18/07/2014

Navigációs útvonal

Mandátum

Európa iparának és kisebb vállalkozásainak sikere központi jelentőséggel bír az európai polgárok gazdasági és szociális jóléte szempontjából. Vállalkozáspolitikáért és iparért felelős biztosként fő célom annak biztosítása, hogy az EU üzleti szektora a jelenleg zajló gazdasági válságból talpra állva erősebb és versenyképesebb legyen, mint a válság előtt, és stabil támaszként szolgáljon az erős szociális piacgazdaság fenntartható növekedése számára.

Az EU ipari képességeinek korszerűsítése és megerősítése döntő szerepet fog játszani az EU 2020-as stratégiájának sikere tekintetében, ezért át szeretném gondolni jelenlegi iparpolitikánkat, hogy az ágazat versenyképesebbé váljon a világpiacon. Létre kívánom hozni azt a keretrendszert, amely lehetővé teszi majd az ipari vállalkozások – mind a nagyok, mind a kicsik – számára, hogy dinamikusan, fenntartható és innovatív módon találhassanak megoldásokat a XXI. század gazdasági és környezeti szükségleteire. Ez azt jelenti, hogy a „zöld gazdaság” kitüntetett figyelmet élvez majd minden új iparpolitikai intézkedés kapcsán, és ennélfogva Európa piacvezetővé válhat az ökológiai hatékonyság, az ökológiai tervezés és az ökológiai technológia terén.

Ipari tőkénken belül fontos szerep jut a kkv-knak. Fontos, hogy fejlesszük a bennük rejlő lehetőségeket, különösen az export növelésének területén. Ennek érdekében egyrészt javítani kell a finanszírozáshoz való hozzáférésüket, másrészt a Kisvállalkozói Intézkedéscsomag hatékony végrehajtása, illetve a belső piac megszilárdítása révén támogatni kell mindennapi működésüket. Emellett arra is törekszem, hogy a vállalkozói szellem és az innováció új kultúráját alakítsam ki Európában, és olyan környezetet hozzak létre, amelyben a polgárok nem félnek új üzleti vállalkozásokba fogni.

Végül a Lisszaboni Szerződés új jogi alapokra helyezte az űrpolitika és az idegenforgalom területét. Az erős európai űrpolitika lényeges szerepet játszik abban, hogy meg tudjuk erősíteni versenyképességünket és ipari rendszerünk technológiai képességeit, így gondoskodni szeretnék arról, hogy a GMES-ből, a Galileóból és más projektekből kiváló minőségű eredmények származzanak mind a polgárok, mind az ipar számára. Fejleszteni kívánom emellett az idegenforgalmi ágazatban rejlő lehetőségeket, amely már ma is az egyik legfontosabb gazdasági tevékenység Európában.

Személyes meggyőződésem, hogy társadalmaink csak akkor elégíthetik ki napjaink gazdasági igényeit, ha európai és globális léptékben dolgozunk. Örömömre szolgál, hogy együttműködhetek majd a gazdasággal, a polgárokkal, a nem kormányzati szervezetekkel és a politikai szereplőkkel, és közösen kereshetünk pozitív megoldásokat az előttünk álló kihívásokra.

Utolsó frissítés: 22/07/2014 |  Az oldal tetejére