This site has been archived on (2014/11/18)
18/11/14

Sökväg

Left navigation

Additional tools

Knarket kartläggs i ny rapport

31 januari 2013

Polistillslag mot amfetaminfabriker i Bulgarien. Foto: Europol

Rekordmånga nya syntetiska droger i Europa, brottssyndikat som slår sig samman och kokain som döljs i plastmaterial och kläder. Det är några nedslag i den rapport om Europas knarkmarknader som polismyndigheten Europol och EU:s narkotikabyrå EMCDDA lägger fram på torsdagen. Rapporten är den första i sitt slag.

"Vi ser att olika gäng och maffiaorganisationer samarbetar med varandra allt oftare. De sysslar med smuggling och försäljning av flera olika droger samtidigt, kombinerat med annan brottslig verksamhet som människo- och vapenhandel. Allt detta visar hur oerhört viktigt det är att vi lär oss samarbeta bättre över gränserna i polisutredningar och tillslag", säger EU-kommissionär Cecilia Malmström i en kommentar. Som kommissionär för säkerhetsfrågor ansvarar hon för Europols och EMCDDA:s arbete, och presenterade rapporten på en presskonferens i Bryssel idag.

Det är första gången som de två EU-organen kombinerar sina kunskaper för att presentera en strategisk rapport om både utbud och efterfrågan i EU-länderna samt polisens arbete på fältet. Rapporten pekar till exempel på hur en allt större del av handeln numera sker över internet, på handelsplatser som säljer både kända droger och nya substanser som ännu inte har narkotikaklassats. Därför föreslås nu att EU stärker sitt gemensamma varningssystem för att myndigheter tidigt ska kunna larma varandra om nya farliga substanser på marknaden.

Andra fakta i rapporten är hur smuggelrutterna förändras. Exempelvis får Västafrika en ökande betydelse som transit- och lagringsplats för narkotika med ursprung i Sydamerika. Smugglarna exploaterar också "lagliga" transportsätt alltmer, som till exempel containerförsändelser.

"Rapporten visar att vi måste bli bättre på att punktmarkera drogbaronerna, de individer och grupper som är högst upp i knarkhandelns näringskedja. Polismyndigheterna måste också dela sådan kunskap med kolleger i andra EU-länder", säger Cecilia Malmström.

För svensk del ökar antalet beslag av droger beställda över internet kraftigt. Förra året deltog också svensk polis i ett omfattande europeiskt samarbete som inleddes med att 30 kilo amfetamin beslagtogs i Sverige, och slutade med att tillslag kunde göras mot tre knarkfabriker i Bulgarien. Läs mer här .

En betydande del av knarkproduktionen sker inom EU:s gränser, enligt rapporten. Exempelvis har tillverkare av ecstasy och amfetamin blivit allt bättre på att dölja sin verksamhet i flyttbara fabriker som kan inhysas i bilar och släpkärror (se bilder för nedladdning). Kokain smugglas ofta in i Europa utblandat i andra ämnen, som till exempel konstgödsel eller palmolja, eller döljs i plastmaterial. Kläder dränks i lösningar av kokain och vatten.

MER

Läs en sammanfattning eller rapporten i sin helhet, samt fallstudier om polisinsatser (bland annat i Sverige). Se också Cecilia Malmströms presskonferens i efterhand, och ladda hem foton. Även bilder från polistillslag finns för nedladdning.