This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Комисар Георгиева приветства ново финансиране от 400 млн. евро във връзка с хуманитарната криза в Сирия

Съобщението на председателя Барозу за допълнително финансиране в размер на 400 млн. евро във връзка с хуманитарната криза в Сирия не само е добре дошло, но е навременно и спешно необходимо
07.06.2013 г.  - 

Съобщението на председателя Барозу за допълнително финансиране в размер на 400 млн. евро във връзка с хуманитарната криза в Сирия не само е добре дошло, но е навременно и спешно необходимо.

Днес агенциите на ООН ще отправят нов призив към международните донори да финансират техните животоспасяващи дейности в Сирия и съседните страни. Важно е донорите да откликнат.

Това е криза с мащаби, каквито не са наблюдавани от много години, развиваща се бързо пред очите ни в един нестабилен регион. Досега в гражданската война в Сирия са загинали над 80 000 души. Бежанците от военните действия са 1,6 млн., което подлага съседните страни на непоносим натиск. В момента 7 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, като повече от половината от тях са деца.

Самата аз бях свидетел на храбростта на тези бежанци и щедростта на техните домакини, както и на отличната работа, която вършат НПО и международни организации при крайно трудни обстоятелства. Знам, че край на тази криза може да бъде поставен само чрез диалог и политическо решение, но в отсъствието на такова трябва да удвоим усилията си за предоставяне на помощ.

Също така трябва да продължим да настояваме за върховенство на международното хуманитарно право и да призовем всички страни в конфликта да спазват правата на оказалите се не по своя воля под кръстосан огън.

Вярвам, че основната европейска ценност – солидарността, както и духът на състрадание и щедрост ще вдъхновят други донори да последват Европейската комисия и да се ангажират със значителна помощ на тези нещастни хора.