This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Влошаващата се криза в Сирия: Европейската комисия увеличава спешната си помощ

Сирийски бежанец (c) D.Khamissy / UNHCR
07.09.2012 г.  - 

Европейската комисия се подготвя да отпусне още 50 милиона евро за финансиране на хуманитарна помощ, за да помогне на цивилните граждани в Сирия, засегнати на кризата в страната. Така общият размер на отпуснатите от Комисията средства ще достигне 119 млн. евро.

Средствата ще бъдат отпуснати веднага след като Европейският парламент и Съветът одобрят решението.

Така общият размер на помощта от Европейската комисия и държавите-членки ще достигне 200 милиона евро – около половината от общата международна помощ, предоставена по време на кризата. Това извежда Европейският съюз на ясна лидерска позиция по отношение на реакцията на призива на ООН за допълнително финансиране.

Комисар Кристалина Георгиева, която отговаря за хуманитарната помощ, гражданската защита и реакцията при кризи, заяви: „Хуманитарната ситуация в Сирия се влошава с почти всеки изминал ден, а враждуващите страни са въвлечени в гражданска война. В Ливан, Йордания, Турция и Ирак вече има десетки хиляди сирийски бежанци. Това налага необходимостта от масивна и ефективна хуманитарна помощ, която да достигне до онези, които спешно се нуждаят от медицински консумативи и стоки като бебешки храни. Ето защо, ние увеличаваме помощта си в това отчайващо положение.

„Искам също така да използвам възможността да призова още веднъж страните, участващи в конфликта, да пощадят живота на невинните цивилни граждани, засегнати от боевете без да имат никаква вина“.

Последната помощ по линия на ЕС ще обхване здравните грижи за ранените и тези, които се нуждаят от спешно лечение, основни здравни услуги, подслон, храна, вода, санитарно-хигиенни средства и битови стоки, което се отнася както за разселените лица на територията на Сирия, така и за бежанците извън граница. Целевите бенефициери включват над 1,5 милиона души в Сирия и голяма част от почти 200 000 сирийци, които са избягали в съседните страни. Помощ ще бъде предоставена също и на около 500 000 палестински бежанци и още 87 000 иракски бежанци, които живеят в Сирия. Финансирането ще се насочва чрез хуманитарните партньори на Европейската комисия, включително агенциите на ООН, организациите от мрежата на Червения кръст/Червения полумесец и неправителствени организации.