This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

ЕС подкрепя Португалия в борбата с горските пожари чрез Механизма за гражданска защита

Пожарникар полива с вода обгорен район след пожара в Мейа Сера на о-в Мадейра на 21 юли 2012 г. (c) Belga/AFP Photo/ Miguel Riopa
03.09.2012 г.  - 

Европейската комисия подкрепя усилията за справяне с тежките горски пожари в Португалия. Властите в Лисабон поискаха помощ и Испания предостави за ползване два противопожарни самолета Canadair чрез Механизма на Европейския съюз за гражданска защита. Комисията одобри също така незабавното изпращане на два противопожарни самолета от Франция, финансирано от ЕС.

Кристалина Георгиева, европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, подчерта значението на европейската солидарност в такива ситуации. „Когато местните ресурси са ограничени поради мащаба на пожарите, готовността на другите да помогнат вдъхва увереност. Чрез практическото и ефективно европейско сътрудничество можем да ограничим щетите и човешките страдания, причинени от горските пожари“.

Опасността от горски пожари съществува в Португалия всяко лято, но настоящата ситуация е особено сериозна поради продължителното засушаване и минималното количество валежи. Умерените до силни ветрове допълнително разпалват пламъците. Опасността от горски пожари остава висока в по-голямата част от страната.

Центърът за мониторинг и информация на Европейската комисия следи отблизо тази ситуация и е в непрекъснат контакт с властите в Лисабон. Той държи в течение за развитието на ситуацията и другите държави, които участват в Европейския механизъм за гражданска защита.