This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Помощ за жертвите на наводненията вследствие на мусонните дъждове в Индия

Мъже прекосяват наводнен район в Индия (c) ЕС
06.08.2012 г.  - 

Европейската комисия осигурява 2 милиона евро, за да помогне на приблизително 80 000 души, които са най-засегнати от неотдавнашните наводнения вследствие на мусонните дъждове в Асам, Индия.

Наводненията в Асам са най-сериозните от няколко години насам, като са засегнали над два милиона души. Поради поройните мусонни дъждове, които паднаха от юни насам, река Брахмапутра и нейните притоци преляха, като наводниха хиляди хектари земеделска земя и разрушиха много къщи. Повече от сто души загинаха, а няколко стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

Средствата от ЕК ще се използват в помощ на най-уязвимите, включително групите от низшите касти и племенните и религиозните малцинства.

Комисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, заяви: „Наводненията връхлетяха в региона в особено лош момент — непосредствено преди прибирането на реколтата. А сезонът на мусонните дъждове все още не е достигнал връхната си точка.

Реколтата е унищожена, като в много случаи хората са загубили също домовете и животните си, което допълнително застрашава тяхното оцеляване. С този жест на европейска солидарност ще помогнем на най-уязвимите семейства в най-тежко засегнатите региони да преодолеят този страшен удар“.