This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Европейската комисия засилва своята хуманитарна помощ за Сирия по време на посещението на комисар Георгиева при сирийските бежанци

Сирийски момичета-бежанци играят на люлките (с) Belga/AFP Photo/Bulent Kilic
20.06.2012 г.  - 

Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ с 10 милиона евро за засегнатите от ескалиращото насилие в Сирия, обяви днес комисар Кристалина Георгиева по време на посещението си в бежанския лагер Килис в Турция. Тя бе придружена от турския министър по европейските въпроси, Егемен Багъш.

С удвояването на хуманитарната помощ сумата, изразходвана от Европейската комисия в отговор на кризата в Сирия, става 43 млн. евро. Новата хуманитарна помощ ще осигури подслон, храна, медицински и здравни консумативи, чиста питейна вода, по-добри санитарни условия, както и стоки от първа необходимост за домакинството. Тя ще подпомогне близо 700 000 души, засегнати от продължаващото насилие както в Сирия, така и в съседните държави. Държавите-членки на Европейския съюз са предоставили 24,6 млн. евро под формата на хуманитарна помощ.

Над една трета от всичките 87 000 души, бягащи от насилието в Сирия, намериха убежище в Турция. По време на речта си в Килис, Комисар Георгиева заяви: „В това време на отчаяние мислено съм с всички тези хора, които страдат неизмеримо в резултат на безразборното насилие в Сирия. Изгледите са за продължителна гражданска война и очаквам мащабът на хуманитарните предизвикателства да се увеличи драматично. Ще продължим да подкрепяме невинните жертви на насилието и днес повтарям призива си към всички страни в сраженията да пощадят човешкия живот, да зачитат правата на човека и да осигурят закрила и помощ на тези, които се опитват да предоставят помощ за облекчаване на положението на най-уязвимите“.

Посещението на комисар Георгиева на турската границата със Сирия се провежда в Световния ден на бежанците. „Този ден съм рамо до рамо със сирийците, но не мога да забравя мъжете, жените и децата по целия свят, които не по своя вина се намират далеч от домовете си, гладни и уплашени. От Мианмар до Демократична република Конго, тези от нас, които имат шанса да живеят в условия на комфорт и сигурност, имат само бегла представа за съдбата на бежанците. Нека помислим за щедростта на страни като Йемен, която е приютила стотици хиляди африкански бежанци, въпреки че все още е една от най-бедните страни в света, самата тя с тежки хуманитарни нужди“.

„Това е ярък пример за всички нас за несломим човешки дух на солидарност към по-необлагодетелстваните в момент на нужда“.

Комисията ще продължи да предоставя своите хуманитарни средства чрез партньори, включително Международния комитет на Червения кръст и Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, както и Агенцията на ООН за бежанците.