This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Георгиева и Амос призовават за достъп до жертвите на насилието в Сирия

  • Комисар Кристалина Георгиева (вляво) и Валери Амос, заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси (вдясно)
21.02.2012 г.  - 

Комисар Кристалина Георгиева прие току-що заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос, с която обсъди задълбочаващата се извънредна ситуация в Сирия.

„Ситуацията ескалира и съществува реална опасност да възникне криза с бежанците“, предупреди комисар Георгиева след срещата.

Еврокомисарят и ръководителят на Службата на ООН за координиране по хуманитарните въпроси (OCHA) призоваха за незабавно спиране на насилието в Хомс, Дара, Идлиб, Хама и други засегнати градове и села. Те силно подчертаха необходимостта всички страни в конфликта да уважават неутралитета на хуманитарните работници и организации и да осигурят безпрепятствен и безопасен достъп до жертвите на насилието. „Хуманитарната помощ не трябва да се политизира при никакви обстоятелства “, подчерта комисар Георгиева.

Въпреки проблемите с достъпа до жертвите на насилието, Комисията отпусна извънредни средства, за да предостави хуманитарна помощ в Сирия и съседните страни. Финансирането в размер на 3 милиона евро покрива животоспасяваща медицинска помощ за ранените или за онези, които са били принудени да избягат от продължаващото насилие в страната. Държавите-членки на ЕС също осигуриха средства за хуманитарна помощ – Франция – 1 милион евро, Германия – 3 милиона евро, Обединеното кралство – 2 милиона британски лири, с което общият размер на средствата, отпуснати по линия на ЕС, достигна над 8 милиона евро.

Комисар Георгиева похвали смелите действия на движението на Червения кръст в Сирия, където то е единственият международен доставчик на хуманитарна помощ и работи неуморно, за да помогне на цивилните граждани в условията на сериозно изпитание. Комисарят също така изрази своята признателност и благодарност към Турция, Ливан и Йордания за гостоприемното им отношение към сирийските бежанци.

По време на днешната си среща комисар Георгиева и баронеса Амос също обсъдиха работата на Европейския съюз и ООН за облекчаването на последиците от глада, заболяванията и разселването в Сомалия и Сахел.

Можете да гледате изказванията на комисар Георгиева и заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Амос тук.