This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Европейската комисия удвоява хуманитарната си помощ за Сахел, като комисар Георгиева призовава за „интелигентна помощ“

  • Комисар Георгиева по време на последното й посещение в региона през 2010 г.
18.01.2012 г.  - 

Европейската комисия удвоява хуманитарната си помощ за африканския регион на Сахел до 95 милиона евро в отговор на кризата с храните. Съобщението бе направено от Кристалина Георгиева, комисарят на Европейския съюз по въпросите на реакцията при кризи, по време на настоящото й посещение в Нигер и Чад.

„Кризата ще връхлети през следващия месец и сега ние се надбягваме с времето“, предупреди комисар Георгиева. „Решена съм да гарантирам, че Европейската комисия ще мобилизира 250 милиона евро, за да покрие хранителната помощ и продоволствената сигурност в Сахел в по-дългосрочен план. Вече правим много, но тази криза се нуждае от още по-силна реакция. Обръщам се към всички, към международната общност и правителствата в региона - нека да направят всичко възможно, за да помогнат“, добави тя.

Комисар Георгиева продължава четиридневното си посещение в Нигер и Чад — две от петте държави в Сахел (сред които Буркина Фасо, Мали и Мавритания), които са изложени на най-голям риск от огромен недостиг на храна през следващите месеци.

Приблизително 22,9 милиона души в региона започват 2012 г. с огромна несигурност за това как ще изхранват себе си и семействата си. Занижената оценка на нуждите на базата на сегашния мащаб на кризата е 500 милиона евро. Тези средства ще помогнат на над 7 милиона души да преодолеят шестмесечния пиков период от кризата.