This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Задействан е Механизмът на ЕС за гражданска защита, за да помогне на Япония да се справи с разрушенията от земетресението/цунамито

Наводнения след цунамито в Япония © Belga
11.03.2011 г.  - 

По молба на Япония Европейската комисия е задействала Mеханизма на ЕС за гражданска защита, за да съдейства в справянето с последиците след разрушителното земетресение и цунами, които удариха страната по-рано днес. Япония е поискала спасителни екипи, както и обучени кучета, които да помогнат при действащите спасителни операции.

„Япония е една от най-добре подготвените държави в света за справяне с бедствия, но при толкова голям магнитуд на земетресението и при такова цунами е необходима международна помощ. Системата за гражданска защита на Европа е изцяло мобилизирана, за да помогне на Япония да преодолее тази огромна трагедия“, заяви Кристалина Георгиева, комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Службата за хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия непрекъснато следи ситуацията в Япония и в другите страни, заплашени от цунами. Европейският механизъм за гражданска защита може да се използва за координиране на европейската помощ. Участващите 31 държави могат да мобилизират различни видове помощ (спасителни екипи, специални медицински постове, полеви болници, инженерни и технически екипи за поддръжка и др.). Два екипа от европейски експерти по гражданска защита, които в момента са в Индонезия, са в готовност да бъдат изпратени в засегнатите райони при необходимост.