This site has been archived on 20/11/2014
20/11/2014

Горещи теми

RSS абонаментRSS абонамент

Как да спечелим мача срещу глада

От Кристалина Георгиева и Раул Гонсалес Бланко.

Как се чувствате, когато сте гладни? С отслабнали сили. Изморени. Не можете да се концентрирате, да учите или работите. Какво правите? Взимате си нещо за хапване.

Но един на всеки седем души на тази планета не може да го направи. Тези хора не могат да си позволят да си купят храна, а нивите им са сухи. Те страдат от хроничен глад. Гладът води до заболявания. Организмът започва да се „самоизяжда", което постепенно води до гладна смърт.

Професионалният футбол срещу глада: Заедно можем да спасим човешки живот © ЕС

Точно това се случва в момента в региона Сахел в Западна Африка (Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер и Чад). Хората там са изправени пред последиците от комбинация от суша, лоша реколта и растящи цени на храните. Около 15,5 милиона души са засегнати от кризата с храните, от които близо 8 милиона са застрашени от тежка продоволствена несигурност и риск от гладна смърт. Пет държави в региона обявиха извънредно положение и помолиха света за помощ.

Най-уязвими са повече от един милион деца, които понастоящем страдат от тежко недохранване. Влиянието на недохранването е особено трагично върху най-малките деца, често под двегодишна възраст. Ако тези деца не получат навременна помощ, тяхното умствено и физическо развитие ще бъде спряно, а техните мечти ще умрат, дори ако те оцелеят физически. Всяко дете в Сахел трябва да има възможността да играе футбол и да мечтае за това да стане бъдещ Сейду Кейта от Мали, Джон Оби Микел от Нигерия или Ален Траоре от Буркина Фасо.

Това непоносимо страдание ни задължава да работим съвместно и сплотено, с решимостта да помогнем на тези деца да се развиват правилно и да имат бъдеще. Хуманитарната помощ има за цел да спасява животи. При борбата с недохранването, спасяването на животи означава лечение на тежко недохранени деца в центрове за терапевтично хранене и подпомагане на техните родители с ваучери и пари в брой, за да могат да си купят отново храна.

Какво можете да направите вие във връзка с всичко това? Вярно е, че ЕС и ООН вече са предприели действия в региона Сахел чрез проекти, които имат за цел да предотвратят най-лошото. Европейската комисия е осигурила 123 милиона евро под формата на хуманитарна помощ досега тази година, за да помогне на 6 милиона души в Сахел да избегнат глада. Но дори това няма да бъде достатъчно предвид мащабите на проблема. Нуждаем се от повече помощ, повече внимание и по-добра информираност, за да спасим повече човешки животи.

Поради тази причина, тазгодишната кампания „Професионалният футбол срещу глада“ обявява тревога за Сахел, за да се предотврати повтарянето на катастрофата от миналата година в региона на Африканския рог. Затова Европейската комисия се присъедини към Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) и Асоциацията на европейските професионални футболни лиги (EPFL) в тази кампания.

И ето защо ние двамата, еврокомисар по хуманитарната помощ и професионален футболист и посланик на добра воля на FAO, обединихме силите си и апелираме към вас.

Професионалният футбол има силата да привлече общественото внимание към това, че трябва да помогнем на хората от Сахел. Кампанията „Професионалният футбол срещу глада“ се връща на европейските стадиони, за да отпразнува 3-ия Футболен ден срещу глада. Играчи и рефери ще „обявят тревога“ за Сахел, където сега са нужни спешни действия.

Тази година Футболният ден се провежда в периода 30 – 31 март. През целия уикенд над 300 клуба от 20 лиги от 16 държави посвещават мачовете си на кризата в Сахел. Кампанията ще достигне до милиони фенове – от Глазгоу до Виена и от Москва до Мадрид.

Европейците вече правят много чрез националните си правителства и посредством ЕС. Но вие също можете да предадете посланието. Присъединете се към отбора. Кажете на своите приятели и колеги. Подпишете се под петицията на адрес: endinghunger.org. Или можете също да дарите малка сума пари на хуманитарна организация във вашата страна, която работи в Сахел. Само с 20 евро едно дете може да бъде спасено от глада и недохранването за няколко седмици.

Важно е, че не оставаме безучастни, когато нашите събратя умират от глад. Защото страданието на всяко човешко същество принизява всички нас. Наша отговорност е да даваме гласност и да помагаме. Заедно можем да спасим човешки живот и да спечелим мача срещу глада.

Раул Гонсалес Бланко

Водещият испански гол майстор за всички времена, Раул Гонсалес, беше избран за посланик на добра воля на FAO през октомври 2004 г., на 27-годишна възраст. Той е помогнал на Реал Мадрид да спечели три титли в Шампионска лига (последната през 2002 г.), две купи Европа-Южна Америка и четири шампионата на Испания. В момента той играе за ФК Шалке 04 в Германия. Освен впечатляващия му спортен талант, неговата ангажираност към хуманитарните каузи също му спечели уважението на публиката.