This site has been archived on (12/11/2014)
12/11/2014

Cale de navigare

Comisarul Cioloş la Berlin: „Politica agricolă comună nu este numai o chestiune de buget”

Politica agricolă comună (PAC) poate aduce soluţii la multe dintre provocările zilei de mâine, cum ar fi securitatea alimentară, gestionarea resurselor naturale, schimbările climatice, competitivitatea şi inovarea, a subliniat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în faţa membrilor parlamentului german, primul pe care-l vizitează de la intrarea în funcţie. Vorbind la 2 martie la Berlin în faţa Comisiei pentru alimentaţie, agricultură şi protecţia consumatorilor din Bundestag, oficialul european a pus în evidenţă necesitatea PAC ca garanţie a aprovizionării adecvate cu alimente în viitor.

„PAC trebuie să asigure o anumită stabilitate pentru fermieri şi, totodată, alimente sănătoase, sigure şi la preţuri accesibile pentru consumatori”, a declarat Cioloş, amintind că PAC are un impact asupra tuturor cetăţenilor, nu doar asupra fermierilor.

Întâi trebuie să răspundem la întrebarea „unde vrem să ajungem cu politica agricolă şi de dezvoltare rurală europeană?” şi abia apoi putem trece la stabilirea unui buget pentru atingerea obiectivelor respective, a relevat comisarul european. În cursul unei întâlniri de două ore cu comisia, Cioloş a subliniat noul rol dobândit de parlamentele naţionale prin Tratatul de la Lisabona, caracterizând noua consultare cu acestea ca un prilej de a contribui la mai buna funcţionare a Uniunii Europene. Această consultare, a adăugat el, este cu atât mai importantă atunci când este vorba de agricultură, având în vedere diversitatea şi bogăţia sectorului în UE.

În privinţa diferitelor mecanisme ale pieţei, comisarul Cioloş a declarat că întoarcerea la vechile mecanisme „nu este o soluţie pentru viitor”, dar a apreciat că măsurile de intervenţie pe piaţă trebuie menţinute ca o „reală plasă de protecţie”.

În cursul deplasării la Berlin, comisarul european s-a întâlnit cu ministrul federal al agriculturii, Ilse Aigner, precum şi cu conducătorii organizaţiilor agricole germane DBV şi DRV, care l-au însoţit în vizita efectuată la o fermă din Vehlefanz, în apropiere de Berlin.

 

 

Ultima actualizare: 01/04/2015 |  Începutul paginii