Az OLAF 2011-es éves műveleti jelentése

OLAF/11/12 Brüsszel, 2011. október 19.

2010-ben a nyomozásoknak köszönhetően 68 millió euró visszafizettetésére került sor, a csalókat pedig összesen 125 évnyi börtönbüntetéssel sújtották

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ma megjelenő éves jelentése összegzi az OLAF által 2010-ben elért eredményeket. Az ebben ismertetett konkrét esettanulmányok részletesen bemutatják az OLAF tevékenységét. Az OLAF 2010-ben mintegy 500 esettel foglalkozott: köztük összetett külső vizsgálati ügyekkel, érzékeny belső vizsgálati ügyekkel, valamint több országot érintő ügyekkel, ahol az OLAF koordinátori szerepet töltött be.

„Nagy örömömre szolgál, hogy 2010-ben végzett munkánk bemutatásakor pozitív eredményekről számolhatok be. A jelenlegi gazdasági légkörben még nagyobb súlya van, hogy garantáljuk, hogy az uniós forrásokat tényleges céljuknak megfelelően használják fel, és azok valóban a támogatni kívánt kedvezményezettekhez jutnak el. Az OLAF és a Bizottság egyéb szolgálatai nevében kijelentem, hogy lankadatlan lendülettel küzdünk a csalás ellen a tagállamokban, és a korrupcióval szemben az uniós intézményekben a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk. Felszólítom a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket. Elengedhetetlenül fontos, hogy együttműködjenek velünk, és gyors és határozott lépéseket tegyenek a szabálytalanul felhasznált uniós források behajtása és a tettesek bíróság elé állítása érdekében” – nyilatkozta Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója.

A 2010-es operatív tevékenységek összegzése

  • Az OLAF 225 új vizsgálati és műveleti ügyet indított: ezekből 150 belső és külső vizsgálatra, 75 pedig koordinációs és segítségnyújtási ügyekre vonatkozott. Az év folyamán 189 vizsgálati és műveleti ügyet zártak le.
  • A vizsgálatok és műveletek teljes időtartama az értékelési szakasszal együtt átlagosan 27,9 hónap volt, ami rövidebb volt, mint az elmúlt öt évben bármikor.
  • Az OLAF-hoz beérkező információk 46%-a a közszférából, uniós vagy tagállami szintről származott. 52%-uk az uniós polgároktól és a magánszférából érkezett.
  • Az OLAF által kivizsgált ügyeknek köszönhetően 67,9 millió eurót fizettettek vissza. A legmagasabb összegeket a strukturális alapok területén hajtották be (32,9 millió EUR), amelyet a mezőgazdaság (11,9 millió EUR) és a közvetlen kiadások (10,6 millió EUR) területe követett.
  • Ezenfelül a még lezáratlan pénzügyi nyomonkövetési esetekben eddig további 351,2 millió eurót fizettettek vissza.
  • A nemzeti bíróságok 2010-ben az OLAF által feltárt ügyeknek köszönhetően a csalókkal szemben összesen 125 évnyi szabadságvesztésről hoztak ítéletet, valamint közel 1,47 milliárd eurót kitevő összegben róttak ki pénzbírságot.

az OLAF honlapjáról.

Pavel BOŘKOVEC
osztályvezető, szóvivő, kommunikáció és public relations
Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)
Rue Joseph II, 30 B-1049 Brussels (Belgium)
Telefon: +32 2 296 72 00
Fax: +32 2 299 81 01
E-mail: olaf-media@ec.europa.eu

Print versionDecrease textIncrease text
Eseménynaptár
Utolsó frissítés: 28/04/2015