Az OLAF új főigazgatója hatékony fellépést ígér a csalások ellen

OLAF /11/02 Brüsszel, 2011. február 14.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) új főigazgatója, Giovanni Kessler, a mai napon lépett hivatalba. Giovanni Kessler a következőket nyilatkozta:
„Megtisztelve érzem magam, hogy a mai nappal az OLAF szolgálatába léphetek. Mivel Európa jelenleg költségvetési megszorításokkal és takarékossági csomagokkal küzd, az OLAF küldetése – a csalás elleni küzdelem és az EU pénzügyi érdekeinek védelme – minden eddiginél nagyobb fontossággal bír. Ezért arra fogok törekedni, hogy az OLAF-ot hatékonyan irányítsam, egyidejűleg biztosítva működésének függetlenségét. Emellett szoros együttműködésre törekszem az Európai Bizottsággal, a Parlamenttel és a tagállamokkal, valamint aktív szerepet kívánok betölteni a Lisszaboni Szerződésben meghatározott reformfolyamatban.”

Giovanni Kessler négy igazgatóságot átfogó, kb. 500 alkalmazottból álló, megközelítőleg 50 millió EUR költségvetéssel rendelkező főigazgatóság élén áll. Az OLAF főigazgatójaként teljes felelősséggel tartozik a hivatal független adminisztratív vizsgálataiért. Kessler úr emellett irányítani fogja az Európai Csalás Elleni Hivatal tagállamoknak történő segítségnyújtását azáltal, hogy megszervezi a tagállamok hatáskörrel rendelkező hatóságai közötti szoros és rendszeres együttműködést, melynek célja az EU költségvetésének csalás elleni védelme. Végezetül, Kessler úr felel a Bizottság csalás elleni stratégiájának kialakításáért.

Az 54 éves Giovanni Kessler Olaszországban a hamisítás elleni küzdelemért felelős főbiztos és ügyészvolt.Az OLAF-nál való hivatalba lépését megelőzően Trento autonóm tartomány jogalkotói közgyűlésének elnöke, valamint az Európai Regionális Jogalkotói Közgyűlések Konferenciájának (CALRE) elnöke volt. Valamennyi korábbi funkciójáról lemondott.

Giovanni Kesslerről az alábbi weboldalon találhatók további információk:
http://ec.europa.eu/dgs/olaf/directory/director_general/Kessler-hu.html

OLAF

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feladata, hogy megvédje az Európai Unió pénzügyi érdekeit, valamint küzdjön a csalás, a korrupció és bármely más jogellenes tevékenység ellen, beleértve az uniós intézményeken belüli visszaéléseket is. Az OLAF az Európai Bizottság része, azonban működését és vizsgálatait tekintve független.

Pavel BOŘKOVEC
osztályvezető, szóvivő, kommunikáció és public relations
Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)
Rue Joseph II, 30 B-1049 Brussels (Belgium)
Telefon: +32 2 296 72 00
Fax: +32 2 299 81 01
E-mail: olaf-press@ec.europa.eu

Print versionDecrease textIncrease text
Eseménynaptár
Utolsó frissítés: 28/04/2015