OLAF ÎŞI PUBLICĂ RAPORTUL DE ACTIVITATE

OLAF/08/07 Bruksela, 22 iulie 2008

Un pod care se dărâmă, construit cu fonduri europene, dar cu materiale neconforme, plagiat într-un proiect de cercetare european, importatori de tomate care se sustrag de la plata taxelor vamale, un funcţionar la pensie care încearcă să-şi rotunjească veniturile prin mijloace ilegale: acestea sunt doar patru exemple care ilustrează marea varietate de cazuri în care Oficiul European Antifraudă (OLAF) a intervenit în 2007. OLAF a prezentat astăzi, la Bruxelles, noul său raport anual de activitate, care reflectă munca desfăşurată atât în interiorul, cât şi în exteriorul UE, cuprinzând 15 studii de caz şi numeroase tabele statistice. La sfârşitul anului 2007 OLAF ancheta, în total, 408 de cazuri.

„Cifrele şi cazurile prezentate în raport demonstrează în mod clar seriozitatea cu care OLAF şi instituţiile europene în general tratează neregulile, frauda şi corupţia”, a declarat directorul general al OLAF, dl Franz-Hermann Brüner, cu ocazia prezentării, la Bruxelles, a noului raport de activitate al OLAFAll available translations.. „De asemenea, acestea arată că acţiunile comune ale OLAF şi ale partenerilor săi operaţionali din statele membre, ţările terţe şi din cadrul organizaţiilor internaţionale trebuie să continue”, a explicat acesta. Dl Brüner a adăugat: „Pentru ca OLAF să-şi îndeplinească cu succes misiunea de a proteja interesele financiare ale UE împotriva fraudei, corupţiei, contrabandei şi a altor acte criminale, este foarte important să ne putem baza, în continuare, pe cooperarea strânsă cu agenţiile de aplicare a legii din statele membre şi nu numai.”

Atât în exteriorul, cât şi în interiorul instituţiilor UE, OLAF are reputaţia de a folosi în mod eficient informaţiile noi privind potenţialele nereguli, fraude sau cazuri de corupţie. Volumul informaţiilor primite de către oficiu a cunoscut o creştere constantă, de la 529 de elemente noi în 2002, la un nou record de 886 în 2007. La sfârşitul anului, OLAF ancheta un număr total de 408 de cazuri. Beneficiul financiar al acţiunilor OLAF pentru contribuabilul european a fost, din nou, considerabil. Chiar dacă efectul preventiv al activităţii oficiului nu poate fi cuantificat în cifre, în 2007, în urma cazurilor soluţionate de OLAF, a fost recuperată o sumă de peste 200 de milioane de euro. În acelaşi timp, costurile operaţionale ale Oficiului au fost de aproximativ 50 de milioane de euro.

În 2007, OLAF şi-a continuat strategia de a se concentra asupra cazurilor de fraudă complexe şi de mare amploare în domeniile sensibile ale bugetului UE în Europa şi dincolo de graniţele acesteia. Aderarea la UE a două noi state membre la 1 ianuarie 2007 a dus la intensificarea în continuare a activităţilor OLAF deja existente în aceste două ţări. O cooperare şi mai strânsă cu autorităţile române şi bulgare în lupta împotriva fraudei care afectează interesele financiare ale UE rămâne una din priorităţile oficiului.

Investigaţiile interne

În ceea ce priveşte neregulile din interiorul instituţiilor europene şi al altor organisme, precum agenţiile UE, la sfârşitul anului 2007 OLAF ancheta un număr total de 70 de cazuri interne, care reprezentau 17% din cazurile anchetate la acea dată.
Oficiul European Antifraudă publică anual un raport privind activităţile operaţionale independente pe care le desfăoară în cursul anului precedent. Trebuie făcută o distincţie între acest raport şi raportul Comisiei Europene - „Raport privind protecţia intereselor financiare ale Comunităţilor - lupta împotriva fraudei” – publicat la aceeaşi dată.
Ambele rapoarte pot fi descărcate de pe pagina de internet a OLAFAll available translations.

Alessandro Butticé
Purtător de cuvânt al Oficiului European Antifraudă

Tel : +32 (0)2 296.5425
Fax : +32 (0)2 299.8101
olaf-press@ec.europa.eu

Print versionDecrease textIncrease text
Calendarul evenimentelor
Ultima actualizare: 28/04/2015