Navigacijska pot

Sistem razdeljevanja sadja v šolah

Pomoč strokovnjakov

Zadnja vprašanja

Kako naj spodbudim otroka, da bo pojedel več sadja in zelenjave?

Otroci običajno neradi sami od sebe posežejo po sadju in zelenjavi in imajo pogosto rajši okus drugih živil, med drugim slanih ali sladkih prigrizkov. Večino časa jedo tisto, kar jim je na voljo doma.

Zato pazite, kaj ponujate v času obrokov in kakšne prigrizke imate v vaših omaricah!

Tu je nekaj namigov, ki vam bodo pomagali, da bodo vaši otroci cenili zdrava živila:

  • poskrbite, da boste pri vsakem obroku ponudili zelenjavo in sadje ter to storite tudi med obroki, da bi uživanje sadja in zelenjave postala vsakodnevna navada;
  • omogočite otroku, da lahko izbira med več vrstami bolj zdravih prigrizkov: sadje in zelenjava naj bodo torej vedno pri roki in pripravljeni za uživanje;
  • uživanje sadja naj bo enostavnejše: pripravite na primer sadno solato;
  • najboljši način, da otroka spodbudite k uživanju sadja in zelenjave, pa je, da sadje in zelenjavo jeste tudi sami! Bolj verjetno je namreč, da bodo otroci sledili vsakodnevnemu zgledu odraslih. Če boste tudi sami jedli bolj zdravo hrano, boste otrokom poslali pravo sporočilo.
Vrh

Zakaj je kalcij pomemben?

Kalcij je ključno hranilo za gradnjo močnih in zdravih kosti. Zato je zelo pomembno, da ga vključite v otrokovo prehrano, zlasti v obdobju od otroštva do pubertete. S tem boste otroku zagotovili dobro izhodišče za odraslo življenje s kar najmočnejšimi kostmi.

Kalcij je tako pomemben zato, ker vemo, da se vsebnost kalcija v kosteh začne zmanjševati že v zgodnji odrasli dobi, s čimer se poveča tveganje za bolezni kosti, kot so osteoporoza ali zlomi zaradi oslabelih kosti.

Oglejte si današnja priporočila evropskega Znanstvenega odbora za živila o vnosu kalcija:

  • 1 do 3 let: 400 mg kalcija na dan
  • 4 do 6 let: 450 mg
  • 7 do 10 let: 550 mg
  • 11 do 17 let: 1000 mg

Kot primer naj navedemo, da ena skodelica navadnega jogurta (200 ml) vsebuje približno 275 mg kalcija.

Dober vir kalcija so mleko in drugi mlečni izdelki, kot sta jogurt in sir, vendar pa morate izbirati izdelke z nizko vsebnostjo maščob; kalcij je prisoten tudi v drugih živilih, kot je zelenolistna zelenjava, na primer brokoli in zelje. In seveda poskrbite, da boste otroke spodbujali k redni telesni dejavnosti, kar je prav tako ključnega pomena za kosti!

Vrh
×(*=obvezno)


Security Image