Cale de navigare

Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli

Sfatul experţilor

Cele mai recente întrebări

Cum îmi pot încuraja copilul să mănânce mai multe fructe şi legume?

Copiii sunt adesea greu de convins să mănânce în mod spontan fructe şi legume, preferând de multe ori gustul altor mâncăruri, inclusiv al gustărilor dulci sau sărate. De obicei, ei mănâncă ce se găseşte în casă.

De aceea, aveţi grijă ce serviţi la masă şi ce fel de gustări aveţi în bucătărie!

Iată câteva sfaturi pentru a-i face să aprecieze mâncărurile sănătoase:

  • asiguraţi-vă că serviţi fructe şi legume la fiecare masă şi chiar între mese, astfel încât consumul acestora să devină un obicei zilnic;
  • ajutaţi-vă copilul să poată alege dintre diferite gustări mai sănătoase, păstrând fructele şi legumele la îndemână şi pregătite pentru mâncat;
  • uşuraţi consumul de fructe, de exemplu, pregătind o salată de fructe;
  • ]n sfârşit, cel mai bun mod de a vă încuraja copilul să mănânce fructe şi legume este să le consumaţi şi dumneavoastră! Copiii tind să urmeze exemplul adulţilor pe care îi văd în fiecare zi. Consumând alimente mai sănătoase, îi veţi transmite copilului dumneavoastră mesajul adecvat.
Sus

De ce este atât de important calciul?

Calciul este o substanţă nutritivă vitală pentru creştere şi pentru sănătatea oaselor. De aceea, este esenţial ca alimentaţia copilului dumneavoastră să includă calciu, în special din copilărie până la vârsta adolescenţei. El îşi va începe astfel cu bine viaţa adultă, având oase cât se poate de puternice.

Acest lucru este foarte important, deoarece se ştie că din prima parte a vieţii adulte începe să scadă cantitatea de calciu din oase, apărând în acelaşi timp riscul bolilor de oase, cum ar fi osteoporoza, sau riscul fracturilor ca urmare a slăbirii oaselor.

Iată care sunt recomandările actuale referitoare la consumul de calciu formulate de Comitetul Ştiinţific European privind Alimentaţia:

  • 1-3 ani: 400 mg de calciu pe zi
  • 4-6 ani: 450 mg
  • 7-10 ani: 550 mg
  • 11-17 ani: 1 000 mg

Pentru a vă da un exemplu, o cutie de iaurt simplu (200 ml) conţine aproximativ 275 mg de calciu.

Printre sursele bune de calciu se numără laptele şi alte produse lactate, cum ar fi iaurtul sau brânzeturile, dintre care ar trebui să alegeţi variantele cu un conţinut redus de grăsime, dar şi alte alimente, cum ar fi legumele cu frunze verzi, precum broccoli şi varza. În plus, nu uitaţi să vă încurajaţi copilul să facă şi mişcare în mod regulat, deoarece activitatea fizică este şi ea vitală pentru sănătatea oaselor!

Sus
×(*=obligatoriu)


Security Image