Kruimelpad

Schoolfruitregeling

Hulp van experts

Recentste vragen

Hoe kan ik mijn kind aansporen om meer fruit en groenten te eten?

Kinderen staan vaak weigerachtig tegenover fruit en groenten en verkiezen vaak de smaak van andere voeding, zoals zoute of zoete snacks. Meestal eten ze wat er thuis voorhanden is.

Let daarom op wat u serveert als maaltijd en wat voor snacks er in de keukenkast liggen!

Hier volgen enkele tips om kinderen gezonde voeding te leren appreciëren:

  • Zorg ervoor dat fruit en groenten deel uitmaken van elke maaltijd en zelfs van tussendoortjes, zodat het een dagelijkse gewoonte wordt om ze te eten;
  • Maak het makkelijker voor uw kind om de keuze te hebben tussen verschillende gezondere snacks, door fruit en groenten klaar te hebben om op te eten;
  • Maak fruit eten makkelijker, bijvoorbeeld door fruitsla te maken;
  • Tot slot is de beste manier om uw kind aan te sporen om fruit en groenten te eten, ze zelf te eten! Kinderen zijn geneigd om het voorbeeld te volgen van volwassenen die ze elke dag zien. Door gezonder voedsel te eten, geeft u uw kind de juiste boodschap.
Boven

Waarom is calcium zo belangrijk?

Calcium is een essentiële bouwsteen voor sterke en gezonde botten. Het is daarom cruciaal om calcium op te nemen in het voedingspatroon van uw kind, vooral van de kindertijd tot de adolescentie. Zo maakt uw kind een goede start voor een gezond volwassen leven met zo sterk mogelijke botten.

Het is zo belangrijk omdat we weten dat de hoeveelheid calcium in onze botten al vanaf jong volwassen leeftijd begint af te nemen, met als gevolg meer risico op botziekten als osteoporose of breuken door verzwakte botten.

Hieronder volgen de huidige aanbevelingen voor calciuminname van het Europees Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding:

  • 1 tot 3 jaar: 400 mg calcium per dag
  • 4 tot 6 jaar: 450 mg
  • 7 tot 10 jaar: 550 mg
  • 11 tot 17 jaar: 1000 mg

Om u een voorbeeld te geven: één potje gewone volle yoghurt (200 ml) bevat ongeveer 275 mg calcium.

Goede bronnen van calcium zijn melk en andere zuivelproducten, zoals yoghurt of kaas – waarbij u bij voorkeur kiest voor vetarme producten – maar ook in andere voeding, zoals groene bladgroenten (bijvoorbeeld broccoli of kool). En vergeet niet om uw kind aan te sporen om geregeld aan lichaamsbeweging te doen, want ook dat is essentieel voor gezonde botten!

Boven
×(*=verplicht)


Security Image