Navigációs útvonal

Iskolagyümölcs-program

Szakértői segítség

A legfrissebb kérdések

Hogyan ösztönözhetem a gyermekemet arra, hogy több gyümölcsöt és zöldséget egyen?

A gyerekek gyakran nem szívesen esznek maguktól gyümölcsöt és zöldséget, más ételek ízét jobban szeretik, például a sós vagy édes rágcsálnivalókét. Leggyakrabban azt eszik meg, ami otthon a kezük ügyében van.

Ezért ügyeljen arra, hogy mit kínál a gyerekeknek étkezéskor, illetve milyen nasikat tart a konyhaszekrényben!

Íme, néhány tipp azzal kapcsolatban, hogy miként szerettetheti meg velük az egészséges ételeket:

  • Mindenképpen kínálja a gyerekeket zöldséggel és gyümölccsel minden étkezés alkalmával, sőt az egyes étkezések között is, hogy ezek fogyasztása mindennapjaik részévé váljon!
  • Könnyítse meg gyermeke számára a többféle egészségesebb finomság közötti választást azáltal, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket könnyen elérhető helyen és azonnali fogyasztásra készen tartja!
  • Tegye kényelmesebbé a gyümölcsevést, például készítsen gyümölcssalátát!
  • Végezetül: leginkább úgy ösztönözheti gyermekét a gyümölcs- és zöldségevésre, ha Ön is ezeket eszi. A gyerekek nagyobb valószínűséggel követik annak a felnőttnek a példáját, akit mindennap látnak. Ha Ön egészségesebb ételeket fogyaszt, ezáltal a helyes üzenetet közvetíti gyermeke felé.
Ugrás a lap tetejére

Miért annyira fontos a kalcium?

A kalcium kulcsfontosságú tápanyag az erős, egészséges csontok képzéséhez. Ezért elengedhetetlen, hogy a kalcium szerepeljen gyermeke étrendjében, különösképpen gyermekkorától serdülőkoráig. Ez biztosítja azt, hogy gyermekei a legjobb helyzetben legyenek és a lehető legerősebb csontozattal rendelkezzenek, amikor a felnőttkorba lépnek.

Ez azért annyira fontos, mert tudjuk, hogy a csontok kalciumtartalma igen korán, már a felnőttkor elején csökkenni kezd, aminek következtében nő a csontbetegségek – például a csontritkulás vagy a csontok meggyengülése miatt bekövetkező törések – kialakulásának kockázata.

Íme, az Európai Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság kalciumbevitelre vonatkozó jelenlegi ajánlásai:

  • 1 és 3 év között: 400 mg kalcium naponta
  • 4 és 6 év között: 450 mg
  • 7 és 10 év között: 550 mg
  • 11 és 17 év között: 1000 mg

Hogy ezt egy példával is szemléltessük: egy pohár (200 ml) natúr joghurt kb. 275 mg kalciumot tartalmaz.

Jó kalciumforrások a tej és más tejtermékek, például a joghurt vagy a sajt (ezek közül ajánlatos az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani), de más ételek is, például a zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli és a káposzta. Ezenkívül arról se feledkezzen meg, hogy gyermekét a rendszeres testmozgásra is ösztönöznie kell, az ugyanis szintén létfontosságú a csontok egészsége szempontjából.

Ugrás a lap tetejére
×(*=kötelező)


Security Image