Διαδρομή πλοήγησης

Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία

Βοήθεια από τους ειδικούς

Τελευταίες ερωτήσεις

Πώς μπορώ να προτρέψω το παιδί μου να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Συχνά τα παιδιά αποφεύγουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά με δική τους πρωτοβουλία και προτιμούν τη γεύση άλλων τροφίμων, όπως τα αλμυρά ή γλυκά πρόχειρα εδέσματα. Τις περισσότερες φορές τρώνε ό,τι είναι διαθέσιμο στο σπίτι.

Επομένως, προσέχετε τι σερβίρετε στα γεύματα και τι είδους εδέσματα έχετε στα ντουλάπια σας!

Ορίστε μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να εκτιμήσουν τις υγιεινές τροφές:

  • Φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα, ακόμη και μεταξύ των γευμάτων, ώστε η κατανάλωσή τους να γίνει καθημερινή συνήθεια·
  • Διευκολύνετε το παιδί σας, προσφέροντάς του επιλογή μεταξύ διάφορων υγιεινών τροφίμων, έχοντας πάντα φρούτα και λαχανικά πρόχειρα και έτοιμα για κατανάλωση·
  • Κάνετε την κατανάλωση φρούτων ευκολότερη, ετοιμάζοντας, για παράδειγμα, μια φρουτοσαλάτα·
  • Τέλος, ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει φρούτα και λαχανικά είναι να τα τρώτε ο ίδιος! Τα παιδιά είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ενηλίκων που βλέπουν καθημερινά. Καταναλώνοντας πιο υγιεινές τροφές θα τους δώσετε το σωστό μήνυμα.
Αρχή σελίδας

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ασβέστιο;

Το ασβέστιο αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό για τη δημιουργία γερών και υγιών οστών. Είναι επομένως ουσιώδες να το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή του παιδιού σας, ειδικά από την παιδική έως την εφηβική ηλικία. Έτσι εξασφαλίζετε ότι το παιδί σας θα ξεκινάει την ενήλικη ζωή του έχοντας όσο πιο γερά οστά γίνεται.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο των οστών αρχίζει να μειώνεται ήδη από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, δημιουργώντας τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσων των οστών, όπως η οστεοπόρωση, ή καταγμάτων, καθώς τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα.

Ρίξτε μια ματιά στις τρέχουσες συστάσεις της ευρωπαϊκής επιστημονικής επιτροπής τροφίμων για την πρόσληψη ασβεστίου:

  • 1 έως 3 ετών: 400mg ασβεστίου ημερησίως
  • 4 έως 6 ετών: 450mg
  • 7 έως 10 ετών: 550mg
  • 11 έως 17 ετών: 1.000mg

Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, ένα κύπελλο γιαούρτι από απλό γάλα (200ml) περιέχει περίπου 275mg ασβεστίου.

Καλές πηγές ασβεστίου μπορείτε να βρείτε στο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, από τα οποία καλό θα είναι να επιλέγετε εκείνα που έχουν χαμηλά λιπαρά, αλλά και σε άλλες τροφές, όπως τα λαχανικά με πράσινα φύλλα, π.χ. το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης, μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών!

Αρχή σελίδας
×(*=υποχρεωτικό)


Security Image