Навигационна пътека

Схема за предлагане на плодове в училищата

Експертна помощ

Наскоро зададени въпроси

Как мога да насърча детето си да консумира повече плодове и зеленчуци?

Децата често пъти не желаят спонтанно да консумират плодове и зеленчуци и предпочитат вкуса на други храни, включително солени или сладки закуски. През повечето време те консумират това, което е налично вкъщи.

Така че внимавайте какво сервирате за храна и какви видове закуски за похапване държите в шкафовете си!

Ето някои полезни съвети, за да накарате децата да ценят здравословните храни:

  • Сервирайте плодове и зеленчуци при всяко хранене и дори между храненията, така че консумирането им да се превърне в ежедневие.
  • Улеснете избора на вашето дете измежду различни здравословни закуски, като държите плодове и зеленчуци на удобно място и готови за консумация.
  • Направете консумирането на плодове лесно, например като приготвите плодова салата.
  • Накрая, най-добрият начин да насърчите детето си да консумира плодове и зеленчуци е като самите вие ги консумирате! Децата са по-склонни да следват примера на възрастните, които наблюдават всекидневно. Като консумирате по-здравословна храна, ще изпратите правилното послание до своето дете.
Начало

Защо калцият е толкова важен?

Калцият е основна градивна хранителна съставка за силни и здрави кости. Поради това е особено важно калцият да е включен в менюто на вашето дете, особено от детството до юношеството. Това ще гарантира, че децата ви ще получат добър старт за живота си като възрастни с възможно най-здрави кости.

Това е много важно, защото знаем, че калцият в костите започва да намалява още в младежка възраст, водейки със себе си опасност от развитие на костни заболявания, като например остеопороза или фрактури в резултат на отслабени кости.

Разгледайте текущите препоръки на Европейския научен комитет по храните относно приема на калций:

  • от 1 до 3 години: 400 мг калций на ден
  • от 4 до 6 години: 450 мг
  • от 7 до 10 години: 550 мг
  • от 11 до 17 години: 1 000 мг

Например една купичка чисто кисело мляко (200 мл) съдържа около 275 мг калций.

Добри източници на калций са прясното мляко и останалите млечни продукти, например кисело мляко или сирене, като трябва да избирате нискомаслените варианти, а също и други храни, например зелени листни зеленчуци, като броколи и зеле. Освен това не забравяйте да насърчавате детето си да извършва редовни физически дейности, които също са от жизнена важност за здравето на костите!

Начало
×(*=задължително)


Security Image