Navigációs útvonal

Iskolagyümölcs-program

GYIK

Miért uniós probléma a helytelen táplálkozás, a túlsúly és az elhízás?

Az EU-ban több mint 200 millió felnőtt és 14 millió gyermek túlsúlyos, ami valódi társadalmi problémát jelent. A túlsúlyt és az elhízást életmódbeli tényezők – köztük az étrend, étkezési szokások és a testmozgás mértéke – és genetikai tényezők is befolyásolják.

A WHO jelentései szerint az európai térségben a gyermekek és a serdülőkorúak mintegy 20%-a túlsúlyos és egyharmaduk elhízott. Az elhízottság trendje különösen aggasztó a gyermekek és a serdülőkorúak esetén. A gyermekkori elhízás gyakorisága folyamatosan növekszik, és jelenleg több mint tízszerese az 1970-es években megfigyeltnek.

Forrás: WHO 2007

Ugrás a lap tetejére

Miért kellene az EU-nak fellépnie az elhízással szemben?

A gyermekkori elhízásnak komoly egészségügyi hatásai lehetnek (szívbetegségek, 2-es típusú cukorbetegség, csontízületi gyulladás, sőt bizonyos típusú rákos megbetegedések is). Ezek a betegségek jelentős fokú rokkantsághoz és korai halálhoz is vezethetnek.

A hatásfelmérő háttérjelentés becslései szerint csak az elhízás okozta közvetlen és közvetett éves költségek 2002-ben a 15 uniós tagállamban elérték a 32,8 milliárd eurót. Később Fry és Finley (2005) úgy becsülte, hogy az elhízottság (legalább 30 kg/m2-es testtömegindex) költsége az EU-15 GDP-jének 0,3%-át teszi ki.

Ha a 2005-ös GDP-adatokat alapul véve ezt az EU-25-re vetítjük ki, akkor az elhízás költségei éves szinten 40,5 milliárd eurót, míg az elhízás és a túlsúlyosság együttes költségei 81 milliárd eurót tesznek ki az EU-25-ben.

Ugrás a lap tetejére

Mennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak az EU-ban?

A becslések szerint 2010-ben a gyümölcsfogyasztás 219 g/fő/nap, míg a zöldségfogyasztás 228,1 g/fő/nap volt a 27 tagú Európai Unióban.

Bár az EU egy főre eső átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztása magasabb, mint a WHO ajánlása, túl sok tagállamban még mindig alacsonyabb, mint a WHO által minimálisan ajánlott 400 g.

Ez az elemzés továbbra is aggodalomra ad okot, tekintve, hogy tovább nőtt az elhízottak aránya.

A WHO/FAO minimális zöldség- és gyümölcsfogyasztásra vonatkozó ajánlása

Forrás: Monitor 2011 FRESHFEL EUROPE

Ugrás a lap tetejére

Mi a kapcsolat a Közös Agrárpolitika és az Európai Iskolagyümölcs-program között?

A Közös Agrárpolitika egyebek mellett a mezőgazdasági piacok stabilizálására összpontosít a tartós értékesítési lehetőségek, a mezőgazdaság versenyképességének a termékinnováció előmozdítása révén történő növelése, valamint a regionális és a társadalmi kohézió javítása révén. Ugyanakkor egyre fontosabb szempont a közegészségügyi helyzet javítása is, és a végső cél az egészségügyi kérdések figyelembevétele minden uniós szakpolitikában.

Például:

 • 2005-ben az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság létrehozott egy "Egészség, étkezés és testmozgás" elnevezésű EU-s platformot.
 • 2007-ben az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság közzétett egy fehér könyvet "Táplálkozás, túlsúlyosság és elhízás" címmel, amelyben az Európai Bizottság felhívja a figyelmet arra a szerepre, amelyet a Közös Agrárpolitika játszhatna az egészségesebb táplálkozás ösztönzése, valamint a túlsúlyosság és az elhízás elleni fellépés terén.
 • 2007 szeptemberében az EU elfogadta a Gyümölcs- és Zöldségreform elnevezésű programot, amellyel egyik fő célkitűzése az volt, hogy megfordítsa a fiatalok körében csökkenő gyümölcs- és zöldségfogyasztás trendjét.
 • A Gyümölcs- és Zöldségreform jóváhagyását követően a Tanács felkérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy hatásvizsgálaton alapuló iskolagyümölcs-programra.
 • Az EU 2008-as költségvetés-tervezetének véleményezése során az Európai Parlament ismét hangsúlyozta határozott elkötelezettségét egy iskolagyümölcs-program finanszírozása mellett.
 • A Bizottság a Közös Agrárpolitika 2013 utáni időszakára vonatkozóan javasolja, hogy növeljék az iskolagyümölcs-programra vonatkozóan rendelkezésre álló forrásokat és a társfinanszírozás arányát.
Ugrás a lap tetejére

Hatékony eszközt jelentenek-e az iskolagyümölcs-programok?

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság által irányított Európai Iskolagyümölcs-program jelenleg már a harmadik tanévben fut. Ez egy olyan igen fontos kezdeményezés, amely a legfiatalabb európai nemzedékeket célozza meg, és nekik segít az egészséges táplálkozási szokások kialakításában.

A 2010/2011-es éves monitoringjelentések alapján a 24 részt vevő tagállamban több mint 54 ezer iskola és mintegy 8,1 millió gyermek vett részt az iskolagyümölcs-programban.

 Ugrás a lap tetejére

Hogyan mérhető az iskolagyümölcs-program hatékonysága?

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság jelenleg készíti elő a program külső értékelését, amely 2012-ben esedékes. A tagállamoknak 2012 februárjáig kell elkészíteniük saját programjaik értékeléseit. Mindezen információk bekerülnek a Bizottság által az iskolagyümölcs program alkalmazásáról a Tanács és az Európai Parlament számára készített jelentésbe, amelyet szükség esetén kiegészítenek a megfelelő javaslatokkal is.

A jelentésnek ki kell majd térnie arra, hogy milyen mértékben járult hozzá az európai iskolagyümölcs-program az egyes tagállamok jól működő iskolagyümölcs-programjaihoz, és hogy milyen hatással volt a gyermekek táplálkozási szokásainak javítására.

Ugrás a lap tetejére

Mi az EU hozzáadott értéke az iskolagyümölcs-programhoz?

 • Inspirálja új programok indítását, illetve már működő programok kibővítését.
 • Fenntartható, többéves finanszírozási keretet nyújt.
 • Csökkenti a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket a gyümölcs-és zöldségfogyasztást illetően.
 • Figyelemfelhívó hatással van a célcsoportban, mivel az iskolagyümölcs-program igen alkalmas arra, hogy vele kapcsolatban foglalkozzanak a lakosság egészségügyi problémáival.
 • Általános útmutatással és tanácsokkal szolgál a tagállamoknak a program irányítására vonatkozóan.
 • Összegyűjti a gyakorlati tapasztalatokat, ösztönzi a tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok cseréjét a tagállamok, az érintettek és a program támogatói között azáltal, hogy összehasonlítható információkkal szolgál a programokról.
Ugrás a lap tetejére

Mit jelent a "napi 5"?

Arra utal, hogy minden nap tanácsos elfogyasztani 5 adagnyi (egyenként kb. 80 g) gyümölcsöt és zöldséget. Ez az 5 adag gyümölcsből és zöldségből összesen értendő, nem pedig külön-külön. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásán alapul, amely naponta legalább 400 g gyümölcsöt és zöldség elfogyasztását javasolja a súlyos egészségi problémák kockázatának csökkentése érdekében.

Ugrás a lap tetejére

Miért szükséges naponta 5 adag zöldséget és gyümölcsöt enni?

 • A gyümölcsök és zöldségek igen fontos részét képezik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek.
 • Fontos forrásai a tápanyagoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak.
 • Hozzájárulnak a szívbetegségek, a stroke és bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.
 • Alacsony a zsír- és a kalóriatartalmuk.
Ugrás a lap tetejére