This site has been archived on 28/02/2013
28/02/2013

Programul „Lapte în şcoli”

Programul european „Lapte în şcoli” încurajează copiii să consume produse lactate şi să păstreze o alimentaţie echilibrată. Totodată, programul joacă un rol educaţional prin sprijinirea dezvoltării unei alimentaţii şi a unor obiceiuri nutriţionale corecte, care vor dura toată viaţa. Prin programul european „Lapte în şcoli”, Uniunea Europeană oferă subvenţii şcolilor şi altor instituţii educaţionale pentru ca acestea să le poată oferi elevilor lor lapte şi produse lactate de calitate. În strânsă cooperare cu programul european „Fructe în şcoli”, care oferă gratuit fructe şi legume elevilor, Uniunea Europeană depune eforturi pentru a asigura sănătatea generaţiei noastre viitoare.

În anul şcolar 2007-2008, programul „Lapte în şcoli” a distribuit o cantitate de aproximativ 300.000 de tone de lapte în şcoli din cele 27 de state membre, iar Uniunea Europeană a alocat subvenţii de peste 55 de milioane de euro. Cum ştii dacă şcoala ta este inclusă în program? Toate instituţiile participante trebuie să lipească un afiş în holul de la intrare prin care să arate că primesc subvenţii prin programul european „Lapte în şcoli”. Poţi vizita de asemenea site-ul web al organizaţiei responsabile cu implementarea programului UE „Lapte în şcoli” din ţara ta pentru a găsi lista de şcoli care beneficiază de subvenţii.

Pe 11 iulie 2008, Comisia Europeană a extins programul „Lapte în şcoli” pentru a lărgi gama de produse acoperită de subvenţie şi pentru a asigura că liceele vor avea acelaşi acces la program ca şi şcolile primare şi gimnaziale şi creşele.

Noul regulament al programului intră în vigoare în anul şcolar 2008-2009, oferind şcolilor şi elevilor o gamă mult mai largă de produse lactate dintre care să poată alege. Pe listă sunt incluse laptele şi laptele cu arome şi o gamă mai largă de brânzeturi (inclusiv brânzeturi slabe) şi produse din lapte fermentat, cum ar fi laptele bătut. Produsele din lapte amestecate cu fructe şi cu suc de fructe le oferă elevilor opţiuni mai delicioase şi sănătoase. Pentru o listă completă de produse cuprinse în program, accesează secţiunea undefinedInformaţii pentru participanţi.

Statele membre au autoritatea de a adapta programul „Lapte în şcoli” la nivel naţional. Astfel, statul membru este cel care decide care dintre produsele de pe lista UE vor fi cuprinse în subvenţiile programului din ţara sa. Statele membre pot impune restricţii suplimentare cu privire la conţinutul laptelui sau al produselor lactate care sunt oferite prin subvenţionare – de exemplu, prin limitarea procentului de grăsime acceptat. În plus, în cadrul fiecărui stat membru, subvenţiile UE pot fi suplimentate cu alte fonduri.

Pentru a afla mai multe despre subvenţiile disponibile şi despre produsele lactate incluse în programul „Lapte în şcoli” din ţara ta, contactează undefinedorganizaţia naţională de implementare din ţara ta.

Programul „Lapte în şcoli”