This site has been archived on 28/02/2013
28/02/2013

Pentru adulţi

După vârsta de 35 ani, adulţii încep să piardă din masa osoasă în loc să o construiască, iar pentru femei, pierderea masei osoase survine chiar mai repede după menopauză. Aceasta generează boala numită osteoporoză, în care oasele sunt prea slabe să suporte acest tip de pierdere. De cele mai multe ori este asimptomatică, dar oasele fragile sunt supuse unui risc ridicat de a se fractura sau rupe - de exemplu, când o persoană în vârstă cade. Acelaşi element nutritiv care ajută copiii să crească le menţine şi adulţilor oasele puternice. Păstrarea unei alimentaţii bogate în calciu ajută la reducerea procentului de pierdere a densităţii minerale a oaselor, cauza principală a slăbirii oaselor. Una dintre metodele cele mai uşoare de a realiza acest lucru este să consumi în mod regulat lapte şi produse lactate, care au un procent ridicat din necesarul tău de calciu.

Studiile ştiinţifice au arătat de asemenea că oamenii care au o alimentaţie echilibrată, care include produse lactate cu conţinut slab de grăsime, prezintă un risc redus de îmbolnăvire la anumite tipuri de cancer. Un studiu efectuat pe bărbaţi suedezi a arătat că „bărbaţii care beau 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult prezentau un risc cu 33% mai mic de cancer colorectal decât cei care aveau un aport redus de lapte.” [1] Studiul a mers mai departe, indicând cum calciul şi alte componente din lapte acţionau ca potenţiale componente de protecţie. Un alt studiu a concluzionat că femeile norvegiene care au băut lapte în copilărie şi au continuat acest obicei şi ca adult, prezentau un risc mult mai redus de a face cancer de sân decât cele care nu consumau. [2] Aceste studii subliniază importanţa dezvoltării bunelor obiceiuri alimentare, cum ar fi consumul regulat de produse lactate din tinereţe păstrându-l şi de-a lungul anilor.

În timp ce copiii mici pot beneficia de laptele integral, adulţii care încearcă să reducă aportul de grăsimi pot bea lapte degresat sau pot mânca iaurt slab, care conţine, în general, sub 2% grăsimi. De asemenea, studiile au arătat că procentul de calciu şi alte elemente nutritive din lapte, cum ar fi proteinele din zer şi acidul linoleic conjugat, pot ajuta oamenii să slăbească. [3]

În general, cel mai bun mod de a fi sănătos este să faceţi exerciţii în mod regulat şi să aveţi o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă care să includă o varietate de produse lactate, fructe şi legume. Acest lucru este important atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât şi în oferirea unui exemplu bun pentru copii. Obiceiurile alimentare şi cele de mişcare sunt dezvoltate de la o vârstă fragedă, dar care vor dura pe viaţă.

Pentru a afla mai multe despre modul în care programul european „Lapte în şcoli” promovează sănătatea, accesează secţiunea
Campaniei.

[1] „Beneficiile de sănătate ale laptelui”, Dairy Council, Regatul Unit

[2] Vezi nota de subsol 1

[3] „Valoarea nutriţională şi beneficiile pentru sănătate ale iaurtului”, Dairy Council, Regatul Unit

Pentru adulţi