This site has been archived on 28/02/2013
28/02/2013

For voksne

Allerede ved 35-års alderen begynder voksne rent faktisk at tabe knoglemasse i stedet for at opbygge denne, og for kvinders vedkommende sker tabet endog hurtigere efter menopausen. Dette kan føre til osteoporose; en sygdom, hvor knoglerne er for svage til at kunne modstå tabet af knoglemasse. Ofte er der ingen symptomer, men der er højere risiko for, at de skøre knogler brækker, f.eks. hvis en ældre person falder. Næringsstoffet, som hjælper børn med at vokse i barndommen, er det samme, som holder vores knoglerne stærke som voksne. Ved at sørge for at spise en kost, der er rig på kalcium, kan man minimere tabet af knoglemasse, som er den væsentligste årsag til skøre knogler. En af de nemmeste måder at gøre det på er ved regelmæssigt at drikke mælk og spise mejeriprodukter, som indeholder en høj andel af den kalcium, vi har brug for.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at personer, som indtager en varieret kost med mejeriprodukter med lavt fedtindhold, også har nedsat risiko for visse kræfttyper. En undersøgelse af svenske mænd har påvist, at mænd, som drak 1½ glas mælk om dagen eller mere, havde 33 % lavere risiko for at få endetarms- og tyktarmskræft end de personer, som kun drak lidt mælk. [1] Undersøgelsen gik endnu videre, idet den påviste, at kalcium såvel som andre bestanddele i mælk virkede som en potentiel beskyttelse. En anden undersøgelse viste, at norske kvinder, som drak mælk som børn og fortsatte med det som voksne, havde en meget lavere risiko for at udvikle brystkræft end de kvinder, der ikke drak mælk. [2] Disse undersøgelser understreger vigtigheden af at udvikle gode spisevaner, som f.eks. ved regelmæssigt at indtage mælkeprodukter i en ung alder og fortsætte med det gennem årene.

Mens små børn har godt af at drikke sødmælk, kan voksne, der forsøger at nedsætte fedtindtagelsen, drikke skummetmælk eller spise fedtfattig yoghurt, som ofte indeholder mindre end 2% fedt. Undersøgelser har også vist, at kalcium og andre næringsstoffer i mælk, som valleproteiner og konjugeret linolsyre faktisk kan medvirke til vægttab. [3]

Generelt er den bedste måde at holde sig sund og rask på at motionere regelmæssigt og spise en sund, varieret kost bestående af forskellige mejeriprodukter, frugt og grøntsager. Det er ikke kun vigtigt for ens egen sundhed, men tjener også som et godt eksempel for børn. Spisevaner og en god indstilling til motion udvikles i en tidlig alder og vil følge barnet i hele dets levetid.

Hvis du vil vide mere om, hvordan den europæiske skolemælksordning sigter mod at fremme et godt helbred, kan du klikke ind under Kampagne.

[1] “Mælks sunde egenskaber“, The Dairy Council, UK

[2] Se fodnote 1

[3] “Yoghurts næringsværdi og sunde egenskaber”, The Dairy Council UK

For volksne