PAC în şcoli

Politica
Agricolă
Comună
A EuropeiPAC

Pentru rădăcini
mai puternice

Informaţii despre PAC: ştiaţi că?

  • Politica Agricolă Comună este una dintre cele mai integrate politici din UE.
  • Agricultura şi sectorul agroalimentar reprezintă, în prezent, 6% din PIB-ul european şi furnizează 46 de milioane de locuri de muncă.
  • O familie obişnuită din UE cheltuieşte aproximativ 15% din venitul său lunar pe alimente, jumătate din cât cheltuia cu 50 de ani în urmă.
  • Fermierii gestionează mai mult de jumătate din terenurile agricole ale Europei, având un rol important în protejarea resurselor sale naturale.

PAC în vieţile noastre

Majoritatea produselor pe care le consumăm şi utilizăm zilnic provin de la o fermă, de la lapte, pâine şi carne la legume, ulei şi îmbrăcăminte.

Agricultura este în centrul vieţii noastre de zi cu zi, fiind esenţială pentru economie şi societate. Iar agricultura nu poate exista fără fermieri. Aceştia produc alimente sigure, de calitate superioară, pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni ai UE. De asemenea, ajută la combaterea schimbărilor climatice şi menţin diversitatea agriculturii.

În iunie 2013, instituţiile UE au căzut de acord asupra unei reforme a PAC care să abordeze provocările viitoare. Cea mai recentă versiune sprijină fermierii din Europa în satisfacerea cerinţelor noastre privind alimentele, mediul înconjurător şi zonele rurale şi le asigură un nivel de trai echitabil în acest sens.

PAC după 2013

Alimente sănătoase, sigure, la preţuri accesibile

Ştiaţi că fermierii noştri produc, în fiecare an, 10 milioane de tone de mere, 140 de milioane de tone de lapte şi 300 de milioane de tone de cereale, printre multe altele?

PAC sprijină fermierii din UE în producţia alimentelor necesare nouă.

Face acest lucru susţinând fermele şi practicile agricole din diferite regiuni şi ţări ale UE, de la cele mari până la cele de familie şi de la cele tradiţionale până la cele organice.

PAC respectă diversitatea mare de tradiţii agricole care fac bucătăriile şi produsele alimentare din Europa renumite în întreaga lume.

Un mediu înconjurător mai curat

Ştiaţi că anumite părţi ale fermelor (păşunile, zonele tampon etc.) nu numai că fac parte din peisajul nostru, ci au şi un rol important în conservarea biodiversităţii şi combaterea schimbărilor climatice? PAC îi ajută pe fermieri să păstreze 5% din terenul lor agricol drept zone de interes ecologic.

Ne bazăm pe fermieri în ceea ce priveşte protecţia resurselor naturale, cum sunt solul şi apa şi conservarea biodiversităţii, în beneficiul nostru şi al generaţiilor viitoare. O zonă rurală bine gestionată, care protejează flora şi fauna, este mai rezistentă la schimbări climatice şi este esenţială pentru producţia de alimente sigure, nutritive.

Noua PAC îi ajută pe fermieri să depună mai multe eforturi pentru protejarea mediului înconjurător. Aceasta alocă 30% din sprijinul financiar pe care îl primesc fermierii prin intermediul PAC pentru practici agricole durabile, precum diversificarea culturilor şi întreţinerea zonelor ecologice. Se oferă, de asemenea, fonduri suplimentare pentru susţinerea agriculturii organice.

Zone rurale vibrante

Ştiaţi că agricultura şi sectorul agroalimentar reprezintă cel mai mare sector din Europa, asigurând 6% (46 de milioane) din totalul locurilor de muncă?

Agricultura este, de asemenea, legată de comunităţile rurale şi de oamenii care trăiesc şi muncesc în cadrul acestora. Jumătate din populaţia Europei trăieşte în zone rurale. Dacă nu ar exista ferme sau fermieri, întreaga structură economică a zonelor noastre rurale ar fi ameninţată.

Noua PAC se concentrează asupra sprijinirii fermierilor din UE pentru a păstra vitalitatea zonelor rurale. Aceasta îi ajută pe fermieri să îşi modernizeze fermele şi să investească şi în alte sectoare, pe lângă sectorul agroalimentar – mai ales prin intermediul programelor de dezvoltare rurală.

În prezent, tot mai puţini tineri decid să lucreze în agricultură. Numai 6% dintre fermierii din Europa au vârsta sub 35 de ani. Noua PAC face această profesie mai atractivă implementând programe speciale care sprijină tinerii fermieri în primii cinci ani de activitate.

Istoria PAC

Politica Agricolă Comună (PAC) A Europei a fost creată în 1962 pentru a creşte producţia de alimente a Europei, care suferise în timpul anilor de război şi foamete...

Monique Schalenbourg îi explică nepotului său:„Aici e stră-străbunicul tău, Emile. În timpul războiului, oamenii mureau de foame. Trebuia să hrănim oamenii din sat şi pe cei care veneau la fermă de la mare depărtare, cerând de mâncare. După război, am început să folosim tractoare, iar acest lucru ne-a permis să producem mult mai multă hrană…

Preluat din videoclipul Three Generations of Farmers[1] (Trei generaţii de fermieri).