YMP kouluille

Euroopan
Yhteinen
MaatalouspolitiikkaYMP

Pidetään huolta
juuristamme

Tietoa YMP:stä: Tiesitkö tämän?

  • Yhteinen Maatalouspolitiikka on parhaiten integroituneita EU:n politiikkoja.
  • Maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa on 46 miljoonaa työpaikkaa ja sen osuus EU:n bruttokansantuotteesta on kuusi prosenttia.
  • Keskimääräinen perhe EU:ssa käyttää noin 15 prosenttia kuukausituloistaan elintarvikkeisiin, puolet vähemmän kuin 50 vuotta sitten.
  • Maataloustuottajien hallinnassa on yli puolet EU:n maa-alasta, ja heillä on tärkeä rooli alueen luonnonvarojen suojelijoina.

YMP ja kansalaiset

Monet päivittäin kuluttamistamme ja käyttämistämme tuotteista maidosta, leivästä ja lihasta kasviksiin, öljyyn ja vaatetukseen tulevat maatiloilta.

Maatalous on kiinteä osa arkipäiväämme, ja lisäksi se on välttämätön taloudelle ja yhteiskunnalle. Maataloutta ei ole ilman viljelijöitä, jotka tuottavat korkealaatuista ja turvallista ruokaa yli 500 miljoonalle EU-kansalaiselle. He torjuvat osaltaan myös ilmastonmuutosta ja osallistuvat maatalouden monimuotoisuuden säilyttämiseen..

EU:n toimielimet sopivat kesäkuussa 2013 YMP:n uudistamisesta ratkaistakseen tulevia haasteita. Uudistuksella autetaan eurooppalaisia maataloustuottajia vastaamaan siihen, mitä haluamme elintarvikkeilta, ympäristöltä ja maaseudulta ja turvataan heille samalla kohtuullinen elintaso.

YMP vuoden 2013 jälkeen

Terveelliset, turvalliset, kohtuuhintaiset elintarvikkeet

Tiesitkö, että maanviljelijämme tuottavat vuosittain 10 miljoonaa tonnia omenoita, 140 miljoonaa tonnia maitoa ja 300 miljoonaa tonnia viljaa, ja monia muita tuotteita?

YMP:llä autetaan maataloustuottajia ympäri EU:ta tuottamaan tarvitsemiamme elintarvikkeita.

Tämä toteutetaan tukemalla maatiloja ja maatalouskäytäntöjä EU:n eri alueilla ja maissa: suurtiloista perhetiloihin ja tavanomaisista luomutiloihin.

YMP kunnioittaa niitä monia eri maatalousperinteitä, joiden ansiosta Euroopan ruokakulttuuri ja -tuotteet ovat maailmankuuluja

Puhtaampi ympäristö

Tiesitkö, että tietyt maatilojen osat (niityt, puskurivyöhykkeet ym.) eivät ainoastaan muodosta maisemaamme, vaan niillä on tärkeä asema luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa? YMP:n ansiosta maataloustuottajat voivat pitää viisi prosenttia maa-alastaan ekologisena alana.

Luotamme siihen, että tuottajat huolehtivat luonnonvaroista kuten maaperästä ja vedestä sekä monimuotoisuuden suojelusta, jotta nämä säilyvät myös tulevaisuudessa. Luontoa ja eliöstöä suojeleva, hyvin hoidettu maaseutu kestää ilmastonmuutosta ja tuottaa turvallista ja ravitsevaa ruokaa.

Uudistetun YMP:n avulla maataloustuottajat voivat suojella ympäristöämme vieläkin paremmin. Tuottajien YMP:n perusteella saamasta tulotuesta 30 prosenttia liitetään kestäviin maatalouskäytäntöihin kuten sadon monipuolistamiseen ja ekologisten alueiden ylläpitoon. Lisärahoitusta annetaan myös luomuviljelyn tukemiseen.

Vireä maaseutu

Tiesitkö, että maatalous ja elintarviketeollisuus työllistävät EU:ssa 46 miljoonaa ihmistä ja niiden osuus bruttokansantuotteesta on kuusi prosenttia?

Maatalous käsittää myös maaseutuyhteisöt sekä niissä työskentelevät ja asuvat ihmiset. Puolet EU:n väestöstä asuu maaseudulla. Ilman maatiloja ja maataloustuottajia maaseutualueidemme koko taloudellinen rakenne olisi uhanalainen.

Uuden YMP:n keskeisenä tavoitteena on auttaa maataloustuottajia pitämään maaseutu vireänä kaikkialla EU:ssa. Maataloustuottajia autetaan nykyaikaistamaan maatiloja ja investoimaan muuhunkin kuin elintarviketuotantoon etenkin maaseudun kehittämisohjelmien avulla.

Nykyään yhä harvemmat nuoret työskentelevät maataloudessa. Vain kuusi prosenttia Euroopan maataloustuottajista on alle 35-vuotiaita. Uusi YMP tekee ammatista houkuttelevamman erityisohjelmilla, joilla tuetaan nuoria maataloustuottajia viiden ensimmäisen toimintavuoden ajan.

YMP:n historia

EU:n Yhteinen Maatalouspolitiikka (YMP) otettiin käyttöön vuonna 1962 tarkoituksena lisätä elintarviketuotantoa sodan ja nälänhädän vuosien koettelemassa Euroopassa...

Monique Schalenbourg kertoo lapsenlapselleen:

Tässä on isoisoisoisäsi Emile. Sota-aikana ihmiset näkivät nälkää. Meidän piti ruokkia kylän asukkaat sekä maatilallemme kaukaa saapuneet ruoan pyytäjät. Sodan jälkeen aloimme käyttää traktoreita, joiden ansiosta pystyimme tuottamaan enemmän...

Videolta Kolme sukupolvea maataloustuottajia (Three Generations of Farmers)[1].


[1] Katso video tästä:

www.capexhibition.eu/generations-of-farmers/story-of-three-generations-of-farmers.html

Lataa kaunokirjallinen julkaisu tästä:

http://bookshop.europa.eu/en/the-story-of-three-generations-of-farmers-pbKF3111393/