O SKP

Evropska
Skupna
kmetijska
politikaSKP

Skrbimo za
svoje korenine

Nedavne študije so pokazale, da se mestno prebivalstvo EU in zlasti mladina ne čuti povezano s podeželjem kot virom svoje hrane in se ne zaveda širše vloge kmetov v naši družbi.

V skladu z odločitvami o reformi Skupne Kmetijske Politike (SKP) je Generalni direktorat Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja razvil posebno komunikacijsko kampanjo o SKP pod imenom ,Evropska Skupna Kmetijska Politika: Skrbimo za svoje korenine‘.

Kampanja med državljani EU, zlasti mestnimi prebivalci, spodbuja pomen trajnostnega kmetovanja, ne samo za oskrbo z zdravo hrano, ampak tudi za okolje, podeželje in gospodarstvo.

Ta komunikacijska kampanja EU-28 je usmerjena zlasti na splošno javnost, učitelje in dijake in si prizadeva ponovno vzpostaviti povezave med vsakodnevnim življenjem mestnih državljanov in kmetijstvom – kot virom zaposlitve in razvoja podeželja ter v smislu upravljanja naravnih virov in varstva okolja.

Orodja kampanje so:

  • spletno mesto, ki pojasnjuje vlogo SKP, namenjeno splošni javnosti, deležnikom in učiteljem;
  • avdiovizualna gradiva: kratki videi, TV-oglas, kinematografski oglas in animirani odlomki osrednjih elementov reforme SKP;
  • mestna kmetija in drugi dogodki v zvezi s SKP;
  • izobraževalno-razvedrilni paket za šolarje.

SKP v naših življenjih

Reforma SKP, ki je bila oblikovana, da bi bila bolj zelena, poštena in učinkovitejša, želi utrditi partnerstvo med Evropo in njenimi kmeti in prinesti resnične ugodnosti za več kot 500 milijonov potrošnikov v EU.

Ponuja tudi odlično priložnost za približanje državljanov, kmetov, nevladnih organizacij, drugih podeželskih udeležencev, nacionalnih, regionalnih in lokalnih oblasti v EU in Evropske komisije, da bi bolje razumeli pomen kmetijstva v naših življenjih – in v življenjih prihodnjih generacij, in bi lahko bolje razpravljali o njem.

Skupen projekt

Kako se lahko vključite? Vzemite si trenutek in si oglejte to spletno mesto. Odkrije vam vse glavne točke nove SKP in kako ta podpira kmetijstvo v spopadanju z globalnimi izzivi, ki nas vse zadevajo.

Državljani lahko najdejo obilo informacij in zabavne, interaktivne dogodke, ki so prilagojeni njihovim potrebam. Na voljo so tudi posebna gradiva za kmete, deležnike in učitelje.

Pogosta vprašanja in animirani odlomki na preprost način pojasnijo, kaj najnovejša različica SKP pomeni za Evropejce. Več informacij najdete tudi v razdelkih Reforma SKP in Podrobno o SKP.

Niz kratkih filmov prikaže različne lastnosti SKP. Razdelek posebnih dogodkov za strokovnjake in splošno javnost oživlja kmetijstvo in novo SKP.

Poiščite dogodek

Želite razpravljati o kmetijskih vprašanjih z drugimi podeželskimi udeleženci? Bi radi s svojo družino obiskali kmetijo? Želite izvedeti več o različnih načinih kmetovanja po vsej EU ali poskusiti raznovrstne evropske kmetijske izdelke? Naš razdelek Dogodki v vaši državi prinaša informacije o vseh vrstah dejavnosti, od konferenc, sejmov in razstav do kmetij odprtih vrat in mestnih piknikov.

Organizirajte lasten dogodek

Sejmi, seminarji, kmetije v mestu, delavnice, festivali, tekmovanja ... Ali načrtujete lasten dogodek SKP na temo kmetijstva in/ali razvoja podeželja? Potem obiščite razdelek Orodja za brezplačna komunikacijska gradiva, od plakatov in avdiovizualnih posnetkov do platen in slikovnih pasic. Ali želite doseči najširše možno občinstvo? Predlagajte svoj projekt za uvrstitev na naš zemljevid evropskih dogodkov. Če želite to storiti, izpolnite in pošljite spletni obrazec v razdelku Dogodki v vaši državi.

SKP na Bruxelles Champêtre

22. septembra 2013, med bruseljskim dnevom „brez avtomobila“, se je Place des Palais spremenil v slikovito podeželsko pokrajino, polno razvedrilnih in izobraževalnih dejavnosti za vso družino.

Več kot 8 000 jih je posebej obiskalo paviljon Evropske komisije (Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja). Tam so obiskovalci sodelovali v številnih zabavnih in ustvarjalnih dejavnostih, katerih cilj je bil ozaveščanje o pomembnosti kmetijstva v njihovem življenju – in o tem, kako SKP podpira kmete pri zagotavljanju hrane za več kot 500 milijonov državljanov EU, varovanju okolja in ohranjanju vitalnosti evropskega raznolikega podeželja.